Cinemateket
... det hände i Berlin

... det hände i Berlin

Originaltitel: A Foreign Affair

Regi: Billy Wilder

Filmhuset - Bio Victor Lägg till i kalender

Mörk romantisk komedi, inspelad på plats i ett sönderbombat Berlin, där en präktig kongressledamot nås av rykten om att en nattklubbssångerska med nazistiskt förflutet skyddas av en amerikansk officer och gör allt för att sätta dit henne. Marlene Dietrich, som tillbringade krigsåren med att höja moralen hos amerikanska soldater, övertalades av Billy Wilder att spela nazist och stal showen från Jean Arthur.

Filmfakta

Originaltitel: A Foreign Affair
Regi: Billy Wilder
Medverkande: Jean Arthur, John Lund, Marlene Dietrich
År: 1948
Land: USA
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 54 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år
Läs mer om ”... det hände i Berlin” i Svensk Filmdatabas

... det hände i Berlin ingår i temat

Berlin

Berlin har under hela filmhistorien haft en viktig roll, dels som bas för en stor del av den tyska filmproduktionen, men kanske framför allt i och med dess centrala plats i 1900-talets historia – en metropol, förstörd av ett världskrig, delad av en mur – ständigt och samtidigt skildrad på film. I samarbete med Sveriges Förenade Filmstudios ägnar vi en helg åt Berlin på film – från 1920-talet fram till i dag.

Lästips: Susan Ingram (red.), World Film Locations: Berlin (Intellect, 2012), Brigitta B. Wagner, Berlin Replayed: Cinema and Urban Nostalgia in the Postwall Era (University of Minnesota Press, 2015)
Läs mer om temat

Skriv ut