Järnjätten
Originaltitel: The Iron Giant
Regi: Brad Bird
Skådespelare: Susanne Barklund, Leo Hallerstam, Adam Fietz, Mikael Roupé (röster)
Brad Birds animerade klassiker Järnjätten, där en enorm robot från yttre rymden blir vän med en ensam pojke i Maine, bygger på en barnbok av Ted Hughes. Filmen är en känslostark och milt satirisk Hollywoodproduktion med ett tydligt pacifistiskt budskap och drag av såväl King Kong som E.T. the Extra-Terrestrial.
En järnjätte från yttre rymden, som måste konsumera metall för att överleva, kraschlandar i en idyllisk småstad på USA:s östkust. Efter att ha räddat livet på roboten blir den husdjursönskande 9-åringen Hogarth vän med jätten, lär honom prata och håller honom gömd på en soptipp. Med regeringsagenten Kent Mansley i spetsen vill armén använda kärnvapen mot jätten, då vanliga vapen inte verkar bita på den.
Järnjätten bygger på pacifistiska barnboken Järnmannen av den brittiske hovskalden Ted Hughes och är regisserad av den begåvade animatören Brad Bird (Superhjältarna och Råttatouille, från 2004 respektive 2007). Bird har kryddat sin långfilmsdebut med filmiska referenser och en mild satir över sena 1950-talets kommunistskräck och rymdkapplöpning. Med Järnjätten fick Bird oväntat fria händer av multibolaget Warner, och använde dem till att förlägga sin historia till Rockwell, Maine 1957.
”Warner ville egentligen göra en historia i nutid, men jag fick problem med idén att någon skulle kunna hålla en jätterobot hemlig i dagens samhälle”, berättar Brad Bird i en intervju med Erik Helmerson för TT Spektra (1999). Bird från samma intervju:
”Dessutom hade 50-talet en spännande intressekonflikt mellan å ena sidan växande välstånd och allmän förnöjsamhet, å andra sidan kalla kriget, teknikskräck och förundran inför rymden. Jag tycker att allt ifrågasättande av myndigheterna är bra, och det har Järnjätten gemensamt med Simpsons [samhällskritiska tv-serien där Bird påbörjade sin regibana]. Killar som den där Mansley är inget som någon i vårt land är stolta över. När jag växte upp fanns det flera rebeller som Dean som jag gillade och beundrade, så man kan säga att filmen innehåller båda sidorna av Amerika.” (1)
”Det handlar om livet och döden, om att allt levande en dag måste dö, men det är fel att döda. Svåra frågor, men Bird har presterat en snudd på mästerlig film, tecknad på gammaldags hantverksmanér”, skrev Mats Johnson i sin recension av filmen i Göteborgs-Posten.
(1) Erik Helmerson, i TT Spektra (1999).