Cinemateket
Drömspel

Drömspel

Originaltitel: Drømspel

Regi: Unni Straume

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Agnes, dotter till guden Indra, nedstiger till jorden för att förstå människornas ständiga missnöje och klagomål – trots att de omgivna av så mycket skönhet. Delar av Sveriges och Norges skådespelarelit medverkar i Unni Straumes drömska filmatisering av Ett drömspel som är lika Bergmansk som Strindbergsk. Som förfilm visas Straumes Urspårning.

Under 1980-talet gjorde Unni Straume en lång rad kort- och dokumentärfilmer, men det var först med sina spelfilmer på 1990-talet som hon uppmärksammades internationellt. Både Urspårning och Drömspel premiärvisades vid filmfestivalen i Cannes och reste världen runt.

Drömspel, som är en filmatisering av August Strindbergs pjäs Ett drömspel från 1902 (eller en omtolkning, som själva titeln antyder), handlar om Agnes, dotter till guden Indra, som stiger ner till jorden för att få större förståelse för människans villkor. Mycket har strukits i pjäsen och en del tillkommit, bland annat en dualitet som med tanke på valet av skådespelarna (Bibi Andersson och Liv Ullmann) för tankarna till Ingmar Bergmans Persona (1966). Men Drömspel är också Unni Straumes, filmiska variation av pjäsen, där hon med kamerans hjälp lyfter det drömska genom suggestivt och bländade vackert foto.

I Urspårning, som visas som förfilm, sätter sig en kvinna i Paris tunnelbana vid en sovande man, somnar själv, drömmer, vaknar och bär med sig detta korta flyktiga möte när hon stiger ut ur vagnen för att förverkliga drömmen.

I avsaknad av svensk pliktexemplarslagstiftning, vad gäller film i originalformat, har Filminstitutet sedan 1980 infört en ordning som innebär att bolag som erhåller produktionsstöd genom avtal är förbundna att leverera material till Filminstitutets arkiv, så att filmen i fråga säkras för framtiden. Genom åren har samproduktioner mellan bolag från olika länder blivit allt vanligare, vilket inneburit att leveransen av material till Filmarkivet har differentierats, beroende på om filmen i fråga har svensk eller utländsk huvudproducent.

I fallet Drömspel var huvudproducenten ett norskt bolag, och det norska Nasjonalbiblioteket har varit mottagare av original- och bevarandematerial, medan Filminstitutet – som delat ut stöd till filmens svenska medproducent – tagit emot en otextad visningskopia som säkerhetsmaterial. Därutöver har arkivet från filmens svenska distributör Triangelfilm tagit emot ytterligare en kopia, där den norska dialogen är textad på svenska, vilken är den som nu visas på Cinemateket.

Kortfilmen Urspårning har aldrig tidigare visats på bio i Sverige. Distributören Polfilm köpte in en kopia, men filmen fick aldrig svensk biografpremiär. Denna okörda kopia ingick i en donation från Polfilm som togs emot 2019.

Förfilm:
Urspårning (Avsporing).
Regi: Unni Straume, medverkande: Tom Remlov, Anne-Lise Berntsen, 1993, Norge, Frankrike, 7 min, utan dialog, 35 mm, tillåten från 15 år.

Från och med den 1/12 2021 tillämpar Cinemateket kontroll av vaccinationsbevis.

Filmfakta

Originaltitel: Drømspel
Regi: Unni Straume
Medverkande: Ingvild Holm, Bjørn Wilberg Andersen, Bjørn Sundquist, Liv Ullmann, Bibi Andersson, Erland Josephson
År: 1994
Land: Norge, Sverige
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 30 min
Dialogspråk: Svenska/norska
Text: Svensk text
Åldersgräns: Tillåten från 11 år
Läs mer om ”Drömspel” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut