Cinemateket
The Road Warrior

The Road Warrior

Originaltitel: Mad Max 2

Regi: George Miller

Skådespelare: Mel Gibson, Bruce Spence, Michael Preston, Kjell Nilsson

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

I Mad Max råder laglöshet och trafikpolisen Max försöker skapa ordning i kaoset. I The Road Warrior har civilisationen fallerat och öknen styrs av bilburna marodörer som tar vad de vill. I Mad Max bortom Thunderdome börjar nya samhällen byggas upp, dock inte nödvändigtvis goda sådana. Mad Max-trilogin är en punkig och bensindoftande våldsorgie som under lång tid format vår bild av framtida dystopier, men skildrar också flykt och längtan efter att skapa ett nytt hem.

Några år in i framtiden är Australien på gränsen till samhällskollaps. Laglöshet råder och kriminella flyttar fram sina positioner allt mer. Trafikpolisen Max hamnar i konflikt med ett motorcykelgäng som ger sig på Max nära och kära. Efter samhällskollapsen driver laglösa gäng runt, stjäl, våldtar och attackerar nybyggare på flykt i ett postapokalyptiskt ökenlandskap. Max, själv på drift i öknen, återfinner sig själv genom att hjälpa nybyggarna. Många år senare är Max tillbaka i öknen efter att ha skickats ut i exil och träffar på människor som försöker bygga ett nytt alternativt samhälle till de städer med korrupta ledare som växt fram.

George Millers dystopiska skildring av Australien kom åren efter oljekrisen 1973. Han såg framför sig en framtid där bristen på olja, bensin och andra råvaror skulle dominera världen och föreställde sig effekterna av det.

Den kollaps som Miller skildrar börjar i liten skala. Motorcykelgängens terror är inte bara ett hot mot lag och ordning, utan även mot familjen och hemmet. I The Road Warrior, där kollapsen är ett faktum, etableras en konfliktlinje mellan nomadiska gäng och nybyggare som försöker skapa en trygg punkt. Max slits mellan att minnas det hem han lämnat och att försöka glömma. I originaltrilogins slut är samhällen på väg tillbaka. Människor återskapar platser där de kan samlas, bygga nya hem och skapa sig en ny framtid.

Mad Max var en lågbudgetproduktion som blev en världssuccé (förutom i Sverige där den totalförbjöds) och var länge den film som spelat in mest pengar i förhållande till sin budget. Uppföljarna rönte lika stora framgångar och trilogin kom att influera populärkulturen och samhällets sätt att se på framtiden. 30 år senare kom en uppföljare, Mad Max: Fury Road (2015), och ytterligare två filmer är planerade.

Text: Danial Brännström.

Läs mer om ”The Road Warrior” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut