Cinemateket
Bernard och Bianca

Bernard och Bianca

Originaltitel: The Rescuers

Regi: John Lounsbery, Wolfgang Reitherman, Art Stevens

Skådespelare: Hans Lindgren, Margareta Sjödin, Pernilla Glaser, Meta Velander

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Bianca, medlem av mössens internationella räddningstjänst HJÄLPA, åtar sig att rädda en föräldralös flicka, vars vädjan om hjälp hittats i en flaska uppspolad på Manhattans strand. Portvakten Bernard följer med Bianca på det fartfyllda räddningsuppdraget.

Föräldralösa barnhemsflickan Penny kidnappas av den galna Madam Medusa som bor på en flodbåt i Louisianas träskmarker. Hon är i desperat behov av ett barn som är lagom stort att firas ner i en brunn där världens största diamant, Djävulsögat, ska finnas. Penny, som vaktas av två glupska krokodiler, skickar iväg en flaskpost med en vädjan om räddning som når medlemmarna av mössens internationella räddningstjänst HJÄLPA i New York. Kavata Bianca och räddningstjänstens blyge vidskeplige portvakt Bernard åtar sig att försöka rädda flickan. Tillsammans ovanpå albatrossen Orvilles rygg beger de sig mot Djävulsbukten för att frita Penny. Ett uppdrag som visar sig vara svårare än de trott.

Bernard och Bianca, baserad på barnböckerna The Rescuers och Miss Bianca av Margery Sharp, påbörjades redan 1963 men lades på hyllan i över ett decennium eftersom Walt Disney ogillade filmens politiska undertoner. I mitten av 1970-talet plockades projektet fram igen, skrevs om och blev en slags avskedsföreställning för de fem kvarvarande animatörerna ur Walt Disney Studios ursprungliga "Nine Old Men" - en enhet talangfulla tecknare som bildades på 1950-talet när Walt Disney inte längre kunde ta hand om allt själv. De var veteranerna som arbetade på alla de stora Disneyklassikerna. Regissören Wolfgang Reitherman, som hade det yttersta konstnärliga ansvaret för Bernard och Bianca, kom till Disney redan 1933 och hade vid pensionen arbetat på animationsstudion i 47 år.

Inför filmen studerade animatörerna albatrossers rörelsemönster och upptäckte till sin stora glädje att albatrosser trots att de är så graciösa i luften rör sig mycket klumpigt på marken och inte sällan kraschar in i såväl saker som sina likar - filmens komiska stjärna flygplansalbatrossen Orville var född.

Bernard och Bianca blev en framgång hos såväl publiken som hos kritikerna. "Jag kan inte förstå annat än att det här är en riktigt lyckad äventyrsfilm för barn. Spännande och rolig i lagom blandning", skrev Roy Blomberg i Dagens Nyheter. 1990 kom uppföljaren Bernard och Bianca i Australien som inte mottogs med samma uppskattning och floppade på biomarknaden. Filmen var den första uppföljaren som producerades av Walt Disney Studios och framgångarna med den ursprungliga Bernard och Bianca kom att sätta animationsstudion tillbaka på den internationella filmkartan.

Regi: John Lounsbery, Wolfgang Reitherman, Art Stevens, röster: Hans Lindgren, Margareta Sjödin, Pernilla Glaser, Meta Velander, 1977, USA, 1 tim 14 min, svenska, 35 mm, bildformat: 1.85:1, barntillåten. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

*Bokningsavgift 10 kr per biljett via cinemateket.se. Avgiftsfritt i Cinematekets biljettkassa i Filmhuset.

Läs mer om ”Bernard och Bianca” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut