Cinemateket
Stumfilmskonsert med benshi

Stumfilmskonsert med benshi

Originaltitel: Tokyo no onna, Chokon, Terje Vigen

Regi: Yasujiro Ozu, Daisuke Ito, Victor Sjöström

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Under den japanska stumfilmsperioden flockades publiken till biografer, dels för själva filmerna – men lika mycket för benshins skull. En benshi är ett slags stumfilmsvärd som introducerar såväl som förklarar, levandegör och spelar ut filmernas berättelser. Nu kommer en benshi för första gången till Sverige och Cinemateket för att levandegöra två japanska filmer såväl som Victor Sjöströms Terje Vigen. Upplev mötet mellan japanska och svenska stumfilmstraditioner i ett unikt samarbete mellan Ichiro Kataoka, en av vår tids mest framstående benshis, samt Matti Bye Ensemble, med Leo Svensson, cello och såg, Henrik Olsson, slagverk, Matti Bye, piano, Kristian Holmgren, bas och Johan Arrias, klarinett.

Woman of Tokyo: Yoshiko Okada briljerar som äldre syster som i hemlighet arbetar som barvärdinna för att betala sin brors universitetsstudier. När sanningen uppdagas krossar det hennes sköra bror. Övergången från bildformaten 1.33:1 till desto mer kortlivade 1.19:1 fick Ozu att reflektera över bildens komposition, här synligt med de första spåren av hans sedermera karaktäristiska låga kameravinklar.

An Unforgettable Grudge: två bröder faller för samma kvinna och möter tragiskt öde i Daisuke Itos första samarbete med skådespelaren Denjiro Okochi.

Terje Vigen: Victor Sjöström som bitter sjöman med hämnd i sinnet, i hans egna i storslagna Ibsen-filmatisering som blev upptakten till den svenska guldåldern.

Text: Johan Nordström

Skriv ut