Cinemateket
Barcelona

Barcelona

Originaltitel: Barcelona

Regi: Whit Stillman

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

En amerikansk flottofficer anländer till Barcelona och flyttar in hos sin kusin som han inte kommit överens med sedan en kanotincident när de var unga. Han har svårt att finna sig tillrätta i den nya staden och tillbringar stora delar av sin tid med att irritera folk, vilket leder till att han anklagas för att vara CIA-spion. En film om att inte passa in någonstans och om en stad som knappt syns i bild.

Paketpris: För dig som tänkt se samtliga filmer och höra samtalet med Whit Stillman. Pris: 200 kronor (100 kronor för dig med Cinemateketkortet, och som vanligt kostnadsfritt för dig med St. Cinemateketkortet). Obs! Paketprisbiljetter kan endast köpas på plats i Filmhuset.

Filmfakta

Originaltitel: Barcelona
Regi: Whit Stillman
Medverkande: Chris Eigeman, Taylor Nichols, Mira Sorvino, Tushka Bergen
År: 1994
Land: USA
Format: DCP (från 35 mm)
Längd: 1 tim 41 min
Dialogspråk: Engelska
Text: utan text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år
Läs mer om ”Barcelona” i Svensk Filmdatabas

Barcelona ingår i temat

Whit Stillman

Under nittiotalet skrev och regisserade Whit Stillman tre moderna restaurationskomedier förlagda till åttiotalets övre medelklassmiljöer. Filmerna, som skämtsamt kallas Yuppietrilogin, skildrar irriterande priviligierade unga.
Med återkommande skådespelare och rollfigurer bygger Stillman upp en värld där människorna försöker manövrera sig fram bland sociala regler så komplicerade att ingen tycks behärska dem, och där man aldrig kan leva upp till den man försöker vara.
Filmernas intriger är som lånade från Jane Austen, med kvick och fyndig dialog som bjuder på minnesvärda citat, och är dränkta i nostalgi över en tid som flytt, ett sätt att vara som ingen längre värdesätter och en ironi som stund- tals gör det svårt att veta vem det är tänkt att man ska skratta åt (men skratta gör man).
Det har gått mer än tjugo år sedan trilogin avslutades. Men Toms, Audreys, Teds, Freds, Alices och Charlottes försök att fly från sig själva och den oförstående omvärlden är tidlösa och älskvärda.
Som avslutning på en heldag då vi visar hela trilogin besöker Whit Stillman Cinemateket för att samtala med filmskribenten Mårten Blomkvist efter visningen av The Last Days of Disco.

Text: Danial Brännström
Läs mer om temat

Skriv ut