Cinemateket
Birth of a Nation

Birth of a Nation

Originaltitel: Birth of a Nation

Regi: Jonas Mekas

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Genom 160 skissartade porträtt av filmskapare, kritiker och skådespelare, tagna 1955–1996, målar Jonas Mekas upp en bild av en filmens nation. ”Den fria filmen är en nation i sig själv. [...] Vi är den osynliga men den essentiella filmnationen. Vi är filmen”, sa Mekas. Och visst kan man säga att det är en nation som Mekas var med att grunda.

Visningen inleds med ett samtal mellan Anna-Lena Wibom, Claes Söderquist och Stefan Ramstedt, cirka 20 minuter.

Filmfakta

Originaltitel: Birth of a Nation
Regi: Jonas Mekas
Medverkande: Chantal Akerman, Stan Brakhage, Andy Warhol, Anna-Lena Wibom
År: 1997
Land: USA
Format: 16 mm
Längd: 1 tim 20 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Utan text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

Birth of a Nation ingår i temat

Jonas Mekas

Jonas Mekas var, enligt egen utsago, ”ingen filmskapare, utan en filmare”. Ständigt utrustad med en Bolex-kamera filmade han ögonblick ur sitt liv. Titeln på filmen As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty utgör en fullgod beskrivning av hans filmverk. Han skildrade korta stunder, stora som små, lyckliga som olyckliga, viktiga som oviktiga, ibland genom att bara ta ett par stillbilder snarare än att låta kameran rulla. Dessa sjok av fragmentariska intryck och dess kombination med Mekas egna kommentarer (antingen skrivna eller talade) gav uttryck åt en romantisk och lyrisk hållning som är unik inom filmkonsten. Med sina dagboksfilmer utforskade han filmens poetiska möjligheter.
Redan innan Mekas gjort sig ett namn som filmare, så hade han varit med att grunda filmtidskriften Film Culture, distributionsorganisationen The Film-Makers’ Cooperative samt Film-Makers’ Cinematheque, som senare utvecklades till Anthology Film Archives. Under dessa år var han även en tung filmkritisk röst genom sina texter i The Village Voice. Mekas var på så sätt en poetisk, kritisk och organisatorisk kraft inom New Yorks filmscen, och det var en scen som influerade avantgardefilmsrörelser världen över.
Jonas Mekas avled den 23 januari i år, vid 96 års ålder. Men hans ande lever vidare genom The Film-Makers’ Cooperatives och Anthology Film Archives arbete, och inte minst genom hans gedigna produktion.

Text: Stefan Ramstedt

Lästips: David E. James (red.), To Free the Cinema: Jonas Mekas and the New York Underground (Princeton University Press, 1992).
Läs mer om temat

Skriv ut