Cinemateket
Slå nollan till polisen 3D

Slå nollan till polisen 3D

Originaltitel: Dial M for Murder

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Grace Kellys första samarbete med Hitchcock är en inspirerad pjäsfilmatisering där hon spelar en kvinna som bedrar sin make, samtidigt som han planerar att mörda henne. Filmen spelades ursprungligen in för att visas i 3D, men hade premiär när hajpen lagt sig. I denna restaurerade kopia har filmen anpassats till dagens 3D-teknik.

Det före detta tennisproffset Tom misstänker att hans unga vackra hustru Margot, som han gift sig med för hennes förmögenhets skull, har ett förhållande med krimförfattaren Mark. Av oro för att hon ska vilja skiljas - och han förlora hennes pengar - anlitar han genom utpressning en gammal studiekamrat för att mörda henne.

Slå nollan till polisen är en filmatisering av Frederick Knotts pjäs som gick upp i West End och på Broadway 1952 och fortfarande spelades för fulla hus när inspelning av filmen påbörjades. Likt föregångaren Repet (1948) och efterföljande Fönstret åt gården (1954) är Slå nollan till polisen ett kammarspel där nio tiondelar utspelar sig i samma scenografiska rum, vilket Hanserik Hjertén tog fasta på i en recension i Dagens Nyheter:

"Det verkar så enkelt alltihop, denna mord- och svartsjuke-historia som nästan tilldrar sig i ett enda rum, och den har väl på sina håll betraktats som en mellanfilm där Hitchcock gjorde det lätt för sig genom att bara filma av en elegant Broadwaypjäs. Själv tycker jag att det är ett fint bevis på hans storhet att han så närgånget filmar en pjäs utan att det luktar träaktigt instängd och filmad teater." (1)

Med televisionens intåg i början av 1950-talet förlorade biograferna en stor del av sin publik. Med nya exklusiva visningsmöjligheter försökte desperata biografägare och filmbolag locka tillbaka publiken. Mest framgångsrikt var 3D-film. Intresset svalnade dock snabbt, då projektionen ofta blev suddig och huvudvärksframkallande. Allt som allt var 3D-filmens första guldålder en fluga som endast varade i två år.

Slå Nollan till polisen var klar redan 1953, men Warner var tvungna att vänta med premiären till det att pjäsen gått ner på Broadway. När filmen slutligen hade premiär 1954 var 3D-trenden redan över. Många biografer hade helt slutat visa filmer med den nya tekniken och de allra flesta som såg filmen då det begav sig såg den i 2D.

(1) Hanserik Hjertén, Dagens Nyheter, 1976

Text: Tora Berg.

Läs mer om ”Slå nollan till polisen 3D” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut