Cinemateket
På västfronten intet nytt

På västfronten intet nytt

Originaltitel: All Quiet on the Western Front

Regi: Lewis Milestone

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Den 28 juni 1914 skjuts ärkehertig Franz Ferdinand till döds av en serbisk nationalist, en månad senare invaderas Serbien av Österrike-Ungern och snart därefter står stora delar av Europa i lågor. Sjuttio miljoner soldater mobiliserades och mer än sexton miljoner människor dog i det som då kallades "Det stora kriget". Lewis Milestones verklighetstrogna drama följer en grupp entusiastiska tyska studenter som - ivrigt påhejade av en patriotisk lärare - tar värvning efter krigsutbrottet. De ges löfte om ära och stordåd, men ställda inför förnedring och död inser de att ord som fiende, vän, rätt och fel förlorat all sin innebörd.

Erich Maria Remarques roman från 1929 tillhör en av litteraturhistoriens starkaste appeller om fred och har filmatiserats tre gånger, senast 2022 av Edward Berger. Milestones version, som var den första, utkom såväl i en ljudversion som i en stum version för att också biografer utan den senaste ljudtekniken skulle kunna visa den. Filmen hyllades unisont i USA och stora delar av världen men i Tyskland förbjöds den för sitt för sitt pacifistiska budskap och sin osmickrande skildring av tyska soldater. Remarques bok var också en av de första att brännas i nazisternas bokbål.

Regi: Lewis Milestone, 1930, USA, 2 tim 10 min, engelska, utan text, 35 mm, bildformat: 1.19:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutet.

Läs mer om ”På västfronten intet nytt” i Svensk Filmdatabas

På västfronten intet nytt ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris