Cinemateket
Night Passage

Night Passage

Originaltitel: Night Passage

Regi: Trinh T. Minh-ha, Jean-Paul Bourdier

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Med inspiration från en science fiction-roman av barnboksförfattaren Kenji Miyazawa följer Night Passage en ung kvinna som färdas tillsammans med en vän och en liten pojke på ett nattåg i mellanrummet mellan fiktion och verklighet, mellan död och liv. Med ett färgstarkt bildspråk och ett inspirerat ljudspår undersöker filmskaparna frågor som vänskapen, döden och videotekniken.

Filmfakta

Originaltitel: Night Passage
Regi: Trinh T. Minh-ha, Jean-Paul Bourdier
Medverkande: Yuan Li-Chi, Denice Lee, Joshua Miller
År: 2004
Land: USA
Format: Digibeta
Längd: 1 tim 38 min
Dialogspråk: Engelska
Text: Utan text
Åldersgräns: Tillåten från 15 år

Night Passage ingår i temat

Trinh T. Minh-ha

”Sanning och betydelse: de två kommer troligtvis att likställas med varandra. Men, det som framställs som sanning är ofta inte något mer än en betydelse. Och det som kvarstår mellan någots mening och dess sanning är mellanrummet, ett brott utan vilket betydelsen skulle bli fixerad och sanningen för-stelnad. Detta är kanske anledningen till att det är så svårt att prata om det, mellanrummet. Om filmen. Om.”

Detta ”mellanrum” är ett återkommande tema inom Trinh T. Minh-has konstnärskap. Med en bakgrund inom musik och etnografi har hon genom sina filmer, installationer, essäer och böcker bearbetat mellanrum mellan kulturer, världsdelar, språk, konstformer, medietekniker, historier och filosofier. Genom ett rigoröst montagearbete med ljud och bild öppnar Trinh upp för oförutsedda insikter och förskjutningar i betydelse – hon ifrågasätter bilder genom bilderna själva.

Från de första, självreflexiva etnografiska filmerna inspelade i Västafrika, via de mer essäistiska undersökningarna av länder i förändring, till de visuellt lekfulla fiktionerna i hennes sena produktion, har Trinh utforskat och experimenterat med filmens (och videons) uttrycksmedel. Trinh T. Minh-has verk har visuellt väldigt skiftande karaktär, men filmerna präglas alla av samma teoretiska stringens och politiska sprängkraft.

25 november kommer Trinh T. Minh-ha till Filmhuset. Besöket och retrospektiven är ett samarbete med filmfestivalen Crosscuts, som äger rum på Bio Rio 22–24 november. Där visas bland annat Trinhs senaste film, Forgetting Vietnam. Läs mer på crosscuts.se.

Text: Stefan Ramstedt

Lästips: Trinh T. Minh-ha, ”Documentary Is/Not a Name” i October vol. 52 (vår, 1990); ”Det totaliserande sökandet efter mening”, övers. Göran Dahlberg & Elin Talje, i Glänta nr. 2 (2000); Någon annanstans, här inne, övers Göran Dahlberg & Elin Talje (Glänta produktion, 2012).
Läs mer om temat

Skriv ut