Cinemateket
The Farmer's Wife

The Farmer's Wife

Originaltitel: The Farmer's Wife

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Änkling vill gifta om sig, skriver ihop en lista på alla kvinnor i närområdet han kan tänka sig äkta och börjar systematiskt uppvakta sig igenom listan med stundtals katastrofala resultat. Alfred Hitchcocks första, men inte sista, romantiska komedi byggde på en pjäs och blev lika populär som förlagan trots att Hitchcock själv inte ville ha med den att göra.

Efter sin dotters bröllop börjar bonden och änklingen Sweetland frukta att han kommer tillbringa resten av sitt liv ensam. Tillsammans med sin hushållerska gör han en lista på kvinnor i närområdet som han kan tänka sig att gifta sig med och börjar sedan jobba sig genom den. Änkan Windeatt är för självständig, Thirza Tapper är för intresserad av andra män och Mary Hearn är helt enkelt inte intresserad alls. Inte heller krögerskan Mercy Bassett. Ju mer besviken och arg han blir, desto svårare blir det för honom att upptäcka att hushållerskan har ett gott öga till honom.

Filmen spelades in i Devon, ett grevskap som tidigare kallades Devonshire. Hitchcock ansträngde sig för att göra miljön så trogen som möjligt, vilket uppskattades av kritikerna som i filmen såg en utmärkt brittisk komedi som visade upp den brittiska landsbygden för världen. Särskilt lyftes bondgårdens kök fram som ett "äkta Devonshire-kök!".

Den romantiska komedin The Farmer's Wife är baserad på Eden Phillpotts mycket populära pjäs, uppförd 1 400 gånger i London, som i sin tur baserades på hans roman Widecombe Fair (1913). Filmatiseringen följer i mångt och mycket förlagan, och det rapporterades i lokaltidningar runt Devonshire att Phillpotts personligen hade varit delaktig i att välja inspelningsplatser.

Filmen blev populär den med, men tillhör i dag ett av Hitchcocks minst kända verk. Kanske för att han själv i efterhand lyfte fram den som en sina svagaste filmer (som han ofta gjorde med sina tidiga filmer baserade på andras verk). Men likväl erkände han att det var här som han verkligen började intressera sig för hur man gör film, när han tvingades göra om teaterns orörliga scenografi till en rörlig produkt. "Då jag filmade en teaterpjäs stimulerades jag att uttrycka mig med filmens egna medel", berättade han för François Truffaut.

Text: Danial Brännström.

Visningen ackompanjeras på piano av Lotta Hasselquist Nilsson.

Läs mer om ”The Farmer's Wife” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut