Cinemateket
Nya hyss av Emil i Lönneberga

Nya hyss av Emil i Lönneberga

Originaltitel: Nya hyss av Emil i Lönneberga

Regi: Olle Hellbom

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

I den andra av tre långfilmer baserade på Astrid Lindgrens böcker om Lönnebergas största busfrö vill byborna skicka Emil till Amerika, men i stället stannar han kvar och gör nya hyss varje dag. Bland annat skaffar han sig en egen häst och hamnar i fru Petrells blåbärssoppa. Och så blir Alfred sjuk.

Lönnebergaborna vill skicka Emil till Amerika för att göra stan lugnare och samlar gemensamt in pengar till resan. Emils mamma blir rasande och Emil stannar kvar och gör som vanligt nya hyss varje dag. Han skaffar sig mot all förmodan en egen häst, skrämmer slag på halva stan när han råkar tända eld på några fyrverkeripjäser och far med huvudet före ner i fru Petrells blåbärssoppa. Och så blir Alfred sjuk – så sjuk att man kan tro att hans sista stund är kommen.

Nya hyss av Emil i Lönneberga är den andra av tre filmer som under 1970-talet baserades på Astrid Lindgrens böcker om busfröet Emil. 1975 lanserades filmerna också som en tv-serie i 13 delar. Såväl filmer som tv-serie och inte minst Georg Riedels originalmusik blev omåttligt populära, också utomlands – framför allt i Tyskland. Därför spelas, likt i flera andra Lindgren-filmatiseringar, vissa roller av tyska skådespelare som senare dubbats på svenska – till exempel doktorn i Mariannelund, som spelas av Paul Esser (Blom i filmerna om Pippi Långstrump).

För att finna en lämplig kandidat till att spela Emil fick man leta länge och hundratals barn testades, innan valet slutligen föll på åttaårige Jan Ohlsson från Uppsala. Valet ansågs av publik och kritiker mycket lyckat precis som valet av Lena Wisborg, i rollen som Emils lillasyster Ida. Nya hyss av Emil i Lönneberga är den enda film i vilken Lindgren själv medverkar som statist – hon förekommer som en bondmora iförd huckle på Vimmerby marknad.

Filmens episoder hade vissa svårigheter att smälta samman i en homogen produkt, menade vissa kritiker. Däribland Göteborgs Handels- och Sjöfartstidnings Sune Örnberg, som ändå tyckte att filmen fungerade som en illustration av kärt stoff: ”Det småländska sekelskiftet skimrar i dräkter och landskap. Naturen och årstiderna lever med en olitterär påtaglighet och barnet skuttar i paradiset, oskadat av de vuxna, som en dröm om människans möjligheter.”

Läs mer om ”Nya hyss av Emil i Lönneberga” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut