Cinemateket
Arvet

Arvet

Originaltitel: Family Plot

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Mystik och dolda familjehemligheter i Hitchcocks sista film, där ett fuskande medium och en piprökande taxichaufför jagar familjen Rainbirds försvunna arvinge. Gjord med gott humör och underbara insatser av Bruce Dern och Barbara Harris i huvudrollerna.

Efter sejouren i Storbritannien med Frenzy (1972) återvände Hitchcock till Hollywood, och på spaning efter material till sin nästa film begravde han näsan i travar med böcker som filmbolaget Universal hade skickat till honom. Slutligen fastnade han för Victor Cannings Hök och duva (The Rainbird Pattern, 1972), och gav Ernest Lehman - som bland annat skrivit manus till I sista minuten (1959) - uppdraget att anpassa förlagan till film.

I likhet med I sista minuten hör Arvet till Hitchcocks mer lättsamma verk, och uppvisar en fin komisk kemi mellan Bruce Dern och Barbara Harris i rollerna som de amorösa amatördetektiverna. Under en seans hos en åldrande dam - den sista ur den förmögna familjen Rainbird - blir mediumet Blanche utlovad en belöning på 10 000 dollar om hon kan finna dennes bortadopterade systerson, tillika familjens enda arvinge. Tillsammans med den yvige partnern George tar hon sig an uppdraget.

Hitchcocks hälsa var sviktande, och större delen av filmen spelades in i och kring filmbolaget Universals studio. Användandet av bakprojektion under filmens bilscener kritiserades för att vara föråldrat, men i övrigt fick Arvet övervägande fin kritik i USA. Dagens Nyheters Hanserik Hjertén var mindre imponerad och undrade om den visade på en "världsmästare i utförsbacken". I slutändan uteblev publiken, till regissörens stora besvikelse.

Arvet kom att bli den då 76-åriga Alfred Hitchcocks sista film. Den räknas sällan till hans främsta verk, men är likväl ett fint exempel på regissörens förmåga att föra in spänningselement i en vardag av hamburgermiddagar och relationsgnabb. En filmisk värld där varje litet sammanträffande och varje liten detalj kan vara början på ett mysterium, en mordgåta, ett äventyr.

Text: Johannes Hagman

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Bruce Dern, Barbara Harris, William Devane, Karen Black, 1976, USA, 2 tim 1 min, engelska, utan text, DCP (digitaliserad), bildformat: 1.85:1, tillåten från 11 år. Visningsmaterial från Park Circus.

Läs mer om ”Arvet” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut