Cinemateket
Mannen som visste för mycket

Mannen som visste för mycket

Originaltitel: The Man Who Knew Too Much

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Mer fart, fläkt, färg och humor i Alfred Hitchcocks amerikanska nyversion av sin brittiska nagelbitare från 1934. James Stewart och Doris Day spelar paret vars trevliga familjesemester i Marocko får ett abrupt avslut när sonen kidnappas. "Låt oss säga att den första versionen gjordes av en talangfull amatör och den andra av ett proffs", menade filmskaparen själv.

Jämförelser mellan original och nyinspelningar har blivit allt vanligare, men i Alfred Hitchcocks fall sträcker sig diskussionen ända till 1950-talet. Redan 1930 spelade han in två versioner av samma film: den engelskspråkiga Mordoch den tyskspråkiga Mary. Men i fallet Mannen som visste för mycket finns anledning för starkare meningsskiljaktighet.

Trots gemensamma språknämnare och återvunnen premiss är filmerna väldigt olika verk. I 1934-versionen reser make, fru och dotter på skidsemester i Schweiz, medan det i 1956-versionen rör sig om make, fru och son på solsemester i Marocko. Väl på semestern är dramatiken densamma: föräldrarna får nys om ett mord i London och deras barn kidnappas för att tvinga paret till tystnad.

Den brittiska versionen har möjligen mer glimt i ögat, men den amerikanska är en betydligt mer raffinerad och nervpirrande spänningsfilm som demonstrerar Hitchcocks finslipade hantverk. "Personligen är jag dock svag för James Ste¬wart/Doris Day-upplagan", skrev Bernt Eklund i Expressen (21 november, 1989). "Just för att den är ovanligt proffsig - till och med för Hitchcock. Perfekt balanserad spänning kring ett musikstycke där cymbalen är symbolen för terror och död." Även Andrew Sarris, för Village Voice (12 juni, 1984), föredrog den amerikanska.

"1956 års version är betydligt mer kraftfull och en mer utstuderat konstruerad thriller. När kidnappningsdramats snara dras åt [.] kommer ett vildsint våld upp till ytan. I synnerhet Stewart gör sig gång på gång skyldig till överdriven våld¬sam¬het. [.] Den nya versionen av Albert Hall-sekvensen är mer spännande och mer hysterisk än den första, men medan Bests skrik är resultatet av ett moraliskt upp¬vaknande, verkar Days skrik vara effekten av en känslo-mässig explosion [.] Stewart är som en tjur i en porslinsbutik, en amerikan som löper amok i Afrika och Europa, en otyglad kraft från den Nya Världen som släppts loss i den Gamla." (1)

(1) Andrew Sarris i Village Voice (12 juni 1984).

Text: Sebastian Lindvall

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: James Stewart, Doris Day, Brenda de Banzie, 1956, USA, 2 tim, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat: 1.85:1, tillåten från 11 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Läs mer om ”Mannen som visste för mycket” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut