Cinemateket
Mary

Mary

Originaltitel: Mary

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Hitchcocks sällan visade tyskspråkiga version av Mord spelades in parallellt med det engelska originalet, och erbjuder en fascinerande inblick i den tidiga ljudfilmens produktionsförfaranden. Kortare, effektivare och mindre yvig än sin brittiska tvilling; med Herbert Marshall ersatt av Alfred Aber, känd från Fritz Langs Metropolis.

Under stumfilmseran ansågs filmmediet vara ett närmast universellt språk, och kunde med lätthet korsa nationella och språkliga gränser. Ljudets ankomst under det sena 1920-talet innebar dock att marknaden för filmdistribution plötsligt blev betydligt mer komplicerad. Under ljudfilmens första år var det därför vanligt att simultant spela in flera versioner av samma film, men på olika språk. Ibland tillät skådespelarnas färdigheter att samma rollbesättning användes i flera versioner - som i fallet med de tysk- och engelskspråkiga versionerna av Josef von Sternbergs Blå ängeln. I andra fall kunde det bli knepigare, som när de engelsktalande Helan och Halvan fick lära sig dialogen på främmande språk med en rent fonetisk metod. Vanligare var dock att regissör, scenograf och teknisk personal var desamma, men att skådespelarna byttes ut mellan de olika versionerna.

Alfred Hitchcocks Mary är således ett av många exempel på en relativt kortlivad praktik, som snart kom att ersättas av dubbning och undertexter. Denna tyskspråkiga variant följer noggrant handlingen från den engelska Mord, och många av scenerna är i princip identiska i båda versionerna. Ändå finns det skillnader, inte minst det faktum att speltiden är cirka tjugo minuter kortare och tempot något uppskruvat i handlingen. Intressant nog har dessutom detaljerna i mordmotivet ändrats. Mary kan också upplevas som mer dämpad och allvarsam, kanhända ett bevis på att Hitchcock hade svårt att få utlopp för sin typiskt brittiska humor på ett annat språk än sitt modersmål.

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Alfred Abel, Olga Tschechowa, Paul Graetz, Lotte Stein, 1931, Tyskland, Storbritannien, 1 tim 22 min, tyska, engelsk text, 35 mm, bildformat: 1.20:1, Tillåten från 15 år. Visningsmaterial från British Film Institute.

Läs mer om ”Mary” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut