
Juno och Påfågeln
Originaltitel: Juno and the Paycock
Regi: Alfred Hitchcock
Pjästrogen filmatisering av Seán O'Caseys verk där en fattig familj i Dublins slumkvarter dras in i det irländska inbördeskriget. Spänningsmästaren var inte nöjd med resultatet, men publiken jublade och recensionerna var lyriska.
Det irländska inbördeskriget pågick mellan juni 1922 och maj 1923. Redan året därefter var det premiär för Juno and the Paycock, Seán O'Caseys pjäs där en fattig familj i Dublins slumkvarter dras in i konflikterna. Pjäsen blev en storsuccé och inte långt senare en film av Alfred Hitchcock, som regissören skrev i samarbete med sin fru Alma Reville. Sara Allgood repriserade titelrollen som Juno.
Strejker, inhemska konflikter, kärleksbekymmer och en oönskad graviditet orsakar intriger för en familj bestående av en fåfäng suput, hans fru Juno och deras två vuxna barn.
Filmen är mer trogen förlagan än driven av Hitchcocks spänningssignatur. Regissören ska ha bett sin fotograf, Jack E. Cox, om långa tagningar i helbild. Önskemålet gjorde föga för att skaka bort känslan av förlagans scenrötter, men som vanligt när det gäller Hitchcock finns ändå gott om liv och rörelse i bildspråket.
Recensionerna var lysande, men Hitchcock själv var missnöjd.
"Juno och Påfågeln gjordes av en grupp irländska skådespelare. Jag bör tillstå att jag aldrig har haft något större intresse av att göra den filmen; jag hade förgäves läst och läst om pjäsen, men inte hittat några som helst möjligheter att berätta den i filmatisk form. Men pjäsen är utmärkt och jag tycker mycket om historien, tonen och personerna samt blandningen av humor och tragedi. Jag har förresten dragit fram O'Casey i Fåglarna, där jag visade ett fyllo som profeterar om världens undergång på kaféet. Jag fotograferade denna pjäs med så mycket fantasi som möjligt, men ur rent kreativ synpunkt var det ingen rolig erfarenhet. Filmen fick mycket fin kritik, men jag kan försäkra er att jag faktiskt skämdes, för den har ingenting alls med FILM att göra. Kritikerna berömde min film men jag kände mig ohederlig, som om jag stulit någonting." (1)
(1) François Truffaut (övers. Torsten Manns), Samtal med Hitchcock (1992).
Text: Sebastian Lindvall
Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Sara Allgood, Edward Chapman, Barry Fitzgerald, 1930, Storbritannien, 1 tim 35 min, engelska, utan text, 35 mm, bildformat: 1.20:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från British Film Institute.