Cinemateket
Öster om Shanghai

Öster om Shanghai

Originaltitel: Rich and Strange

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Dramakomedin Öster om Shanghai anses ibland som en av de svagare bland Hitchcocks tidiga filmer. Av franska nya vågen-regissörer hyllades den dock för sin djärva konstnärlighet, och filmens cyniska och självbelåtna huvudkaraktär kan betraktas som en förstudie inför framtida uppblåsta Hitchcock-hjältar.

Fred och Emily lever ett alldagligt liv i London. Fred är kroniskt missnöjd med sin tillvaro och längtar i väg från tristessen i vardagslunken. Som en skänk från ovan bestämmer sig en rik släkting för att skänka bort sitt arv i förskott, och paret bordar tacksamt ett skepp österut. Det dröjer dock inte länge på färden innan det börjar knaka i äktenskapets fogar, då lockelser uppstår på den nya, fria horisonten. Fred är en cynisk och frustrerad själ - trots att han längtat bort botar inga äventyr den känsla av rastlöshet som han dras med. Han framstår filmen igenom som självisk, inskränkt och patetisk, och han bibehåller sin högfärdighet genom att se ner på alla andra.

Efterdyningarna av stumfilmsperioden känns i regi, skådespelarnas kroppsspråk och användningen av mellantexter. Kritikerna var inte nådiga, och filmen var ett kommersiellt misslyckande som begränsade Hitchcocks konstnärliga frihet en tid framöver. Långt senare, år 1957, skrev franska nya vågen-regissörerna tillika filmkritikerna Éric Rohmer och Claude Chabrol i deras bok om Hitchcock att Öster om Shanghai var gravt missförstådd: filmen var i själva verket en vidunderlig konstnärlig triumf; absurd och rättfram, fantasifull och djärv. Filmprofessorn och författaren Maurice Yacowar menade på 70-talet att huvudpersonernas cynism - framför allt Freds - kan ses som en prototyp för alla de självbelåtna hjältarna i Hitchcocks senare filmer, som till exempel Melanie Daniels i Fåglarna.

Filmens engelska titel, Rich and Strange, anspelar på en strof i Shakespeares Stormen, som också förekommer som mellantext i filmen:

Nothing of him that doth fade,
But doth suffer a sea-change
Into something rich and strange.
(Akt I, scen II)

Text: Julia Finnsiö

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Henry Kendall, Joan Barry, Percy Marmont, 1931, Storbritannien, 1 tim 23 min, engelska, utan text, 35 mm, bildformat: 1.20:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets Filmarkiv.

Läs mer om ”Öster om Shanghai” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut