Cinemateket
Den oönskade

Den oönskade

Originaltitel: A tolonc

Regi: Michael Curtiz

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Vid faderns dödsbädd får unga Sara reda på sanningen om sin mor (och sin riktiga far) och lämnar en liten karpatisk by för att söka lyckan i storstaden, samtidigt som hennes mor söker efter henne. Tidig melodram av Michael Curtiz som visar på den hantverksskicklighet som senare skulle ge världen Casablanca. Musik av Kristóf Darvas.

Sara växer upp i en liten by i Karpaterna med sin far, men vid hans dödsbädd får hon veta att han egentligen är hennes morbror, som tagit hand om henne efter att hans syster dömts till 16 års fängelse för mordet på sin misshandlande man. Ensam och förvirrad kring vem hon är lämnar Sara byn för att ta anställning som husa i ett välbärgat hem och förälskar sig i hushållets vackra yngling. Samtidigt släpps Saras mor ut ur fängelset, fast besluten att hitta sin dotter.

Den ungerska filmindustrin genomgick under 1910-talet samma förvandling som de flesta andra europeiska länders. I respons på den moralpanik som filmen gav upphov till sneglade filmbolagen mot teatern och litteraturen för att höja filmens status: skådespelare togs in från scenen och filmer baserades på litterära förlagor. Den oönskade var bolaget Projas första film. Med ambitioner om att göra kvalitetsfilm anlitade man teatermannen Mihály Kertész för att ta sig an Ede Tóths roman och spelade in melodramen i Wien med siktet inställt på export till den tyska filmmarknaden.

Efter första världskriget var dock den inhemska industrin slagen i spillror och utländska bolag tog över både biografer och filmdistribution. 1919 nationaliserades den ungerska filmen med målet att lyfta den inhemska filmen, men nationaliseringen (och den politiska turbulensen) ledde också till att framstående filmskapare valde att lämna landet. En av dessa var Mihály Kertész, som först flyttade till Wien och sedermera till Hollywood – då under namnet Michael Curtiz. Där gjorde han sig ett namn som äventyrsfilmare med filmer som Kapten Blod (1935), Robin Hoods äventyr (1938) och Slaghöken (1940). Men det var för filmer som Mildred Pierce – en amerikansk kvinna (1945) och inte minst Casablanca (1942) som han blev en Hollywoodlegend.

Den oönskade är en av de allra första av de 181 filmer Michael Curtiz regisserade. Stilistiskt har den mer gemensamt med samtida filmer än egna verk från senare perioder, men hantverksskickligheten återfinns redan här (resultat av studier vid Nordisk Film i Köpenhamn och UFA i Berlin). Det som också finns är det bitterljuva, där tragedin ramas in av insikten om att det inte finns något ont som inte för något gott med sig.

Visningen sker i samarbete med Ungerns ambassad i Stockholm och ackompanjeras på piano av Kristóf Darvas, som spelat i flera band, komponerat för teater, film och Budapest VSC:s bordtennissektion och ackompanjerat teater- och dockteaterföreställningar, clownshower, litterära aftnar och barnradioprogram.

Skriv ut