Cinemateket
Ubåt 39

Ubåt 39

Originaltitel: Ubåt 39

Regi: Erik ”Hampe” Faustman

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Klaustrofobisk ängslan i strandad ubåt och drama på torra land i filmatisering av Rudolf Värnlunds pacifistiska pjäs. Erik ”Hampe” Faustman fick kritik för det mesta, förutom de fina skärgårdsbilderna från Stockholm och Karlskrona, och filmen startade en debatt om hur långt en film får avvika från originalverket.

Vännerna och grannarna Herman och John tjänstgör båda vid ubåten U 39, där även Hermans son Gunnar ska ansluta inom kort, men under en permission framkommer det att John och Hermans fru Maria har en affär och att Gunnar är livrädd för att sätta fötterna inuti en ubåt.

Proletärförfattaren Rudolf Värnlunds pjäs U 39, ett kammarspel om konsekvenserna av manlig heder, med en kritisk blick på krig, skrevs redan 1939, men det stundande kriget gjorde att den blev ospelad fram till 1943 (då regisserad av talangen Ingmar Bergman på Dramatikerstudion i Stockolm). I händerna på regissören Erik ”Hampe” Faustman och manusförfattaren Herbert Grevenius fick inte verket bara nytt namn – dramat förflyttades även från England till Sverige och förlorade sitt pacifistiska innehåll. Inspelad med bistånd av svenska marinen (ubåtarna Tumlaren, Svärdfisken och Gripen ställdes till förfogande) blev Ubåt 39 en film manlig vänskap och vikten av plikt.

Premiären utlöste en ljum debatt om filmens kvalitéer (bra skådespelare, dålig personregi, fina bilder från Stockholms och Karlskronas skärgårdar, en klippning som sänkte dramat), men hätsk sådan i Bonniers litterära magasin om vad filmare får göra med ett skrivet originalverk. Per Anders Fogelström försvarade texten mot filmen, Vilgot Sjöman lierade sig med författarna medan Ivar Lo-Johansson konstaterade att författarna får arvode (”skadestånd för kommande sveda och verk”) och enda sättet att nå en balans mellan branscherna är om förlagen börjar köpa in rättigheter till filmer som de sedan låter ”nihilistiska författare göra om till böcker”.

Ubåt 39 var en av de sista Sandrew-produktioner som gjordes på nitratfilmsbas (den så kallade säkerhetsfilmen på acetatbas slog igenom i Sverige 1953, året efter filmens premiär). De nitratnegativ som bolaget hade kvar förvarades på laboratoriet Film-Labor i Stockholm, som från filmens bild- och ljudnegativ 1973 framställde ett 35 mm-duplikatpositiv och en 35 mm-visningskopia för filmarkivet. Nitratnegativen till Ubåt 39 finns i dag inte kvar, men från det existerande duplikatpositivet kan nya negativ och därmed nya kopior tas fram, och duplikatpositivet kan också användas som utgångsmaterial för en digitalisering. Men något nytt analogt eller digitalt visningsmaterial kan aldrig mer göras direkt från originalen, vilket gör att den kopia som framställdes 1973 i det avseendet är unik.

Filmfakta

Originaltitel: Ubåt 39
Regi: Erik ”Hampe” Faustman
Medverkande: Eva Dahlbeck, Erik Strandmark, Karl-Arne Holmsten, Lars Ekborg, Harriet Andersson
År: 1952
Land: Sverige
Format: 35 mm
Längd: 1 tim 31 min
Dialogspråk: Svenska
Åldersgräns: Tillåten från 15 år
Läs mer om ”Ubåt 39” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut