Cinemateket
Animerade minnen

Animerade minnen

Originaltitel: Lördag i North Carolina / Drawn from Memory / Ryan

Regi: Birgitta Jansson, Claes-Göran Lillieborg/Paul Fierlinger/Chris Landreth

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Tre filmer som gestaltar minnen med olika animationstekniker: Lördag i North Carolina, ett barndomsminne från 1950-talet; Drawn by Memory, en självbiografisk uppväxtskildring om ett liv i rotlös exil; och Ryan, ett porträtt av en alkoholiserad, bortglömd animatör.

Animationen är ett tacksamt verktyg för att gestalta minnen. Den subjektiva hågkomsten kan visualiseras utan verklighetens begränsningar, otydligheter kan bokstavligen skisseras, men konkreta händelser kan också skildras hyperrealistiskt.

En av pionjärerna inom den animerade dokumentärfilmen är Birgitta Jansson. I Semesterhemmet (1981) valde hon för att komma närmare sina dokumentära subjekt att strunta i kameran och endast spela in ljud. Personerna och situationerna återskapades sedan med leranimation – ett grepp hon var först i världen med. Men där Semesterhemmet utgick från befintliga miljöer handlar det i Lördag i North Carolina i stället om att rekonstruera situationer utifrån återberättade minnen. Gospelsångerskan Cyndee Peters återger ett barndomsminne om en grisslakt och Jansson och Claes-Göran Lillieborg tolkar berättelsen i lera. Jansson gick tyvärr bort i förtid och filmen färdigställdes av Lillieborg.

Paul Fierlingers Drawn from Memory är en animerad självbiografi, där Fierlinger står för manus, berättarröst och traditionell cellanimation. Fierlinger föds 1936 i Japan, där fadern – en tjeckoslovakisk diplomat – är stationerad. När andra världskriget bryter ut flyttar familjen till USA, där sonens formativa år ger honom ett språk och en identitet. Men när en nära släkting efter kriget blir premiärminister i det kommunistiska Tjeckoslovakien flyttar familjen ”hem” igen, och sonen stångas under många år med att hitta en plats i det för honom främmande landet. Drawn from Memory är en fängslande livshistoria, men också ett exempel på hur lekfullt animationen kan förhålla sig till minnets bedräglighet: den inleds till exempel med Fierlingers tydliga minne av ett vulkanutbrott utanför fönstret i det rum där han låg som spädbarn – en händelse han senare insett inte har inträffat, och som han därför omedelbart suddar ut.

Ryan är ett porträtt av den banbrytande men bortglömda animatören Ryan Larkin, baserat på intervjuer som animatören Chris Landreth gjort med Larkin själv och hans tidigare medarbetare. Den av droger och alkohol splittrade Larkin gestaltas med datoranimation rent fysiskt som ett huvud med stora hål i – en teknik som skarpt kontrasterar mot Larkins egna filmer från 1960- och 1970-talet (som vi får se utdrag ur). Ryan vann bland annat en Oscar för bästa animerade kortfilm och uppmärksamheten ledde till ett nyväckt intresse för Larkin. Han börja animerade film igen, för första gången på 20 år, innan han gick bort, två år efter Ryan.

Från och med den 1/12 2021 tillämpar Cinemateket kontroll av vaccinationsbevis.

Läs mer om ”Animerade minnen” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut