Cinemateket
Animerade minnen

Animerade minnen

Originaltitel: Lördag i North Carolina / Drawn from Memory / Ryan

Regi: Birgitta Jansson, Claes-Göran Lillieborg/Paul Fierlinger/Chris Landreth

Filmhuset - Bio Mauritz Lägg till i kalender

Tre filmer som gestaltar minnen med olika animationstekniker: Lördag i North Carolina, ett barndomsminne från 1950-talet; Drawn by Memory, en självbiografisk uppväxtskildring om ett liv i rotlös exil; och Ryan, ett porträtt av en alkoholiserad, bortglömd animatör.

Animationen är ett tacksamt verktyg för att gestalta minnen. Den subjektiva hågkomsten kan visualiseras utan verklighetens begränsningar, otydligheter kan bokstavligen skisseras, men konkreta händelser kan också skildras hyperrealistiskt.

En av pionjärerna inom den animerade dokumentärfilmen är Birgitta Jansson. I Semesterhemmet (1981) valde hon för att komma närmare sina dokumentära subjekt att strunta i kameran och endast spela in ljud. Personerna och situationerna återskapades sedan med leranimation – ett grepp hon var först i världen med. Men där Semesterhemmet utgick från befintliga miljöer handlar det i Lördag i North Carolina i stället om att rekonstruera situationer utifrån återberättade minnen. Gospelsångerskan Cyndee Peters återger ett barndomsminne om en grisslakt och Jansson och Claes-Göran Lillieborg tolkar berättelsen i lera. Jansson gick tyvärr bort i förtid och filmen färdigställdes av Lillieborg.

Paul Fierlingers Drawn from Memory är en animerad självbiografi, där Fierlinger står för manus, berättarröst och traditionell cellanimation. Fierlinger föds 1936 i Japan, där fadern – en tjeckoslovakisk diplomat – är stationerad. När andra världskriget bryter ut flyttar familjen till USA, där sonens formativa år ger honom ett språk och en identitet. Men när en nära släkting efter kriget blir premiärminister i det kommunistiska Tjeckoslovakien flyttar familjen ”hem” igen, och sonen stångas under många år med att hitta en plats i det för honom främmande landet. Drawn from Memory är en fängslande livshistoria, men också ett exempel på hur lekfullt animationen kan förhålla sig till minnets bedräglighet: den inleds till exempel med Fierlingers tydliga minne av ett vulkanutbrott utanför fönstret i det rum där han låg som spädbarn – en händelse han senare insett inte har inträffat, och som han därför omedelbart suddar ut.

Ryan är ett porträtt av den banbrytande men bortglömda animatören Ryan Larkin, baserat på intervjuer som animatören Chris Landreth gjort med Larkin själv och hans tidigare medarbetare. Den av droger och alkohol splittrade Larkin gestaltas med datoranimation rent fysiskt som ett huvud med stora hål i – en teknik som skarpt kontrasterar mot Larkins egna filmer från 1960- och 1970-talet (som vi får se utdrag ur). Ryan vann bland annat en Oscar för bästa animerade kortfilm och uppmärksamheten ledde till ett nyväckt intresse för Larkin. Han börja animerade film igen, för första gången på 20 år, innan han gick bort, två år efter Ryan.

Filmfakta

Originaltitel: Lördag i North Carolina / Drawn from Memory / Ryan
Regi: Birgitta Jansson, Claes-Göran Lillieborg/Paul Fierlinger/Chris Landreth
Medverkande: Cyndee Peters/Paul Fierlinger/Chris Landreth, Ryan Larkin
År: 1986/1995/2004
Land: Sverige/USA/Kanada
Format: 35 mm, DCP (digitaliserade)
Längd: 10 min/56 min/14 min
Dialogspråk: Svenska/engelska/engelska
Text: Utan text
Åldersgräns: Tillåtna från 15 år
Läs mer om ”Animerade minnen” i Svensk Filmdatabas

Animerade minnen ingår i temat

Immemory – 53 filmer om minne

Vid sidan av Chris Marker, Andrej Tarkovskij, Marguerite Duras och Terrence Malick har många andra filmare utforskat den rörliga bildens relation till minne. Filmer från början av filmhistorien fram till nu. Dokumentärer, komedier och science fiction. Filmer från Iran, Brasilien och Thailand. Filmer av Alain Resnais, Ingmar Bergman och Agnès Varda. Filmer om att minnas och att glömma.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Immemory – 53 filmer om minne