Cinemateket
Komedie om geld

Komedie om geld

Originaltitel: Komedie om geld

Regi: Max Ophüls

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Banktjänsteman tappar bort 50 000 pund och blir anklagad för att ha stulit dem. Trots att stöld inte kan bevisas får han sparken, bara för att en kort tid senare – mycket överraskande – erbjudas tjänsten som bankens direktör. Max Ophüls enda nederländska film är en burlesk saga om rikedom och fattigdom och en svidande kritik av den girighet som genomsyrade 1930-talets ekonomiska kris.

I likhet med många andra europeiska länders filmindustrier passade den nederländska på att använda sig av tyska filmare för att revitalisera sig. Max Ophüls bjöds in för att efter eget huvud skriva och regissera landets dyraste produktion genom tiderna.

Passande nog skrev han och regisserade filmen Komedie om geld, där banktjänstemannen Karel blir av med 50 000 pund. Då hans bror är en känd kriminell blir han omedelbart anklagad för att ha stulit pengarna och får sparken mitt under 1930-talets ekonomiska kris. Han letar jobb, men det finns inga och paniken är ständigt närvarande.

En kort stund i alla fall. För snart blir han erbjuden jobbet som direktör på den bank han just fått sparken från. Överraskad tackar han ja, omedveten om att tidigare direktören tömt banken på pengar och han fått jobbet för att alla tror han har de 50 000 pund som behövs för att rädda den.

Ophüls första film helt baserad på egna idéer blev något som Nederländerna aldrig sett tidigare. En fartfylld burlesk med samhällskritisk udd, tydligt inspirerad av situationen i Tyskland och Bertolt Brecht och Kurt Weills Tolvskillingsoperan (1928). Det är enkelt att läsa in referenser till den exil Ophüls och hans medarbetare befann sig i, de illvilliga grannarna som tisslar och tasslar, bortstötandet av den tyska flyktingen och det traumatiska i att verka i ett samhälle där vem som helst kan bli anklagad och förlora sin ställning.

Filmen utmanar det klassiska berättandet inom filmen. Den är distanserad, fragmenterad och förlitar sig på en cirkusdirektör som guidar publiken och bryter in när det behövs. Komedie om geld blev en ekonomisk katastrof som bara spelade in tio procent av sin kostnad, men den står ut som en av de främsta 1930-talsfilmerna som banade väg för framtida filmare. Enormt inflytelserik, inte bara i Nederländerna (där den helexiltyska produktionen, med sina kunskaper och erfarenheter, lyfte branschen kompetensmässigt) utan även i övriga Europa.

Läs mer om ”Komedie om geld” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut