Cinemateket
High Life

High Life

Originaltitel: High Life

Regi: Claire Denis

Skådespelare: Robert Pattinson , Juliette Binoche, Mia Goth, André Benjamin

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Robert Pattinson och en bebis befinner sig på en till synes ändlös rymdresa, i en farkost vars blodiga förflutna berättas i fragmentariska återblickar. I icke-linjära High Life blir utforskningen av ett svart hål och framtida energiresurser en otäck, erotisk och vacker färd där meningen med livet anas mot en fond av upplöst tid och rymd.

Som den enda överlevande i besättningen ses Monte, spelad av den tidigare Twilight-förknippade ungdomsidolen Robert Pattinson, utföra reparationer på ett rymdskepp som driver omkring i tomma intet. Plötsligt hörs bebisläten från hjälmradion. Den ensamme besättningsmedlemmen är alltså även ensamstående far, på ett skepp vars förflutna berättas i återblickar.

Förr utgjordes besättningen av unga män och kvinnor som bytt sina dödsstraff på jorden mot att bli labbråttor i rymden. Ungdomarna är som unga oftast är: bråkiga och brunstiga. Alla utom Pattinsons rollfigur Monte, en tystlåten figur som i återblickarna lever i celibat.

Juliette Binoche är skeppets gåtfulla forskare. Uppdraget är att utvinna energi från ett svart hål, men dr Dibs är upptagen med försök att skapa bebisar via konstgjord befruktning. Sex är förbjudet och i stället hänvisas alla till ett bås, kallat ”knullådan”, där onani tillåts. Något som dr Dibs tar till nya höjder i en scen som liknar en futuristisk svartkonstritual.

Dialogen är sparsmakad. De få replikerna sägs på engelska (High Life är Denis första helt engelskspråkiga film), med tyngd på amerikansk accent. Ett medvetet val, menar Denis, som i en intervju på filmsajten RogerEbert.com berättar att hon vill leda publikens tankar till ”ett land där dödsstraffet fortfarande existerar – som i vissa stater i USA”.

Med skarp ljussättning, ibland närmast sepiatonad, kontrasteras kylig minimalism mot organiska inslag. I stället för ännu en historia om att hitta liv i rymden handlar High Life om att skapa liv i rymden.

I en intervju i GQ erkänner Pattinson och Denis att de inte riktigt vet vad filmen handlar om. ”Men jag menar, jag är inte intresserad av att förstå, ärligt talat”, säger Denis. Hon ville bara ha något att må bra av. Så vad i denna film lyckas med det? ”Att ha den här killen ensam, så långt borta från solsystemet, med bebisen och att vara vid liv och nödvändigheten i att hålla sig vid liv för henne. Allt detta låg mig varmt om hjärtat.”

Läs mer om ”High Life” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut