Cinemateket
Mossane

Mossane

Originaltitel: Mossane

Regi: Safi Faye

Skådespelare: Magou Seck, Moustapha Yade, Alioune Konaré

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Safi Fayes tredje och senaste långfilm är även hennes första helt fiktiva i längre format. Mossane är en rural melodram med mytologiska element som kretsar kring titelrollen, en ung rebellisk flicka på den senegalesiska landsbygden, vars tillvaro tar en dramatisk vändning när hennes föräldrar vill gifta bort henne.

Mossane är Safie Fayes första fiktiva långfilm. Trots det finns en tydlig likhet mellan hennes tidigare och senaste långfilm: den omsorg och detaljrikedom med vilka hon skildrar tillvaron i den senegalesiska byn som filmen utspelar sig i. Det fiktiva i denna berättelse, om en ung flicka som blir bortgift mot sin vilja, tillåter Faye att väva in det mytologiska. Regissören har själv förklarat, i ett samtal med Nwachukwu Frank Ukadike i boken Questioning African Cinema: Conversations with Filmmakers (2002), att filmens ”utgångspunkt var en legend som berättar att vart tvåhundrade år föds en ung flicka vars skönhet är så stor att hon inte kan gå annat än ett dödligt öde till mötes”.

Det fiktiva gör även att Faye på ett annorlunda sätt kan bearbeta frågan kring kvinnlig subjektivitet. Filmen präglas starkt av ett spel som Faye upprättar i både bilderna och berättelsen, där Mossane såsom subjekt ställs mot sin omgivnings objektifiering av henne – något som bland annat tar sig uttryck i ett komplext förhållande mellan kamerans, Mossanes och omgivningens blickar.

Som i sina tidigare filmer för Faye skickligt in en samtidspolitisk reflektion i Mossane. Det tar skepnad i berättelsen genom att den man som Mossanes föräldrar vill gifta bort sin dotter till bor i Europa och kan erbjuda familjen monetär säkerhet. Det postkoloniala tillståndet gör sig därigenom återigen påmint i denna metafor för biståndets problematik, något som konstvetaren och socialantropologen Lieve Spaas har beskrivit:

”Genom att tvinga sin dotter att emigrera till Frankrike bestjäl föräldrarna byn på en av dess mest omtyckta och älskade kvinnor. Denna ”stöld” kan förstås som ett hot mot den gamla byns identitet […]. Den kan även läsas på en djupare nivå, som en referens till den neokolonialism som är inbyggd i Frankrikes och andra länders bistånd till Tredje världen.” (1)

(1) Lieve Spaas, The Francophone Film: A Struggle for Identity (2000).

Skriv ut