Cinemateket
Ditt ansikte

Ditt ansikte

Originaltitel: Ni de lian

Regi: Tsai Ming-liang

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Tretton ansikten, däribland Lee Kang-shengs, studeras på nära håll i Tsai Ming-liangs experimentella porträttfilm Ditt ansikte med musik av Ryuichi Sakamoto. Som förfilm visas Light, som – liksom Ditt ansikte – utspelas i Zhongshan Hall, den plats i Taipei där Japan formellt kapitulerade efter andra världskriget.

Efter att ha färdigställt virtual reality-filmen The Deserted (2018) kände Tsai Ming-liang en längtan efter närhet. ”Jag bestämde mig för att göra en film med bara närbilder”, beskriver han i pressmaterialet för Ditt ansikte. ”Så jag begav mig ut på gatorna och letade efter ansiktena jag ville ha. Efter två månader hade jag hittat fler än tio av dem. Jag ljussatte dem, en efter en, med extra uppmärksamhet, som om de vore filmiska kompositioner.”

Ditt ansikte kan beskrivas som en experimentell dokumentär, eller rentav en porträttfilm. Totalt rör det sig om tretton ansikten – merparten äldre människor – där Tsais ständiga filmföljeslagare Lee Kang-sheng är sist ut. Vissa av subjekten är knäpptysta, så när på något enstaka nervöst skratt. Andra talar om allt mellan himmel och jord.

Filmen är en meditativ upplevelse där åskådaren får tillfälle att betrakta det mänskliga ansiktet och förlora sig i varenda rynka, por, smilgrop, födelsemärke och fräkne. Väl projicerade på duk kommer publiken så nära att intrycket blir lika intimt som uppslukande.

För ovanlighetens skull arbetar Tsai med icke-diegetisk musik, skriven och framförd av den forna Yellow Magic Orchestra-medlemmen tillika kompositören Ryuichi Sakamoto – bland annat känd för sin Oscarbelönade musik (i samarbete med David Byrne och Cong Su) till Den siste kejsaren (1987).

Ditt ansikte är inspelad i Zhongshan Hall i Taipei. Även förfilmen Light, en betraktelse av naturligt ljus, utspelas i lokalen som är av stor historisk betydelse – såväl för Taiwan som för Tsai. Det var här japanska styrkor formellt kapitulerade 1945, vilket därmed satte punkt för den 51-åriga ockupationen av vad som var Japans första utländska koloni. Det var även här som Taipeis filmfestival ägde rum 1965–1978 och där Guldhästen – Taiwans motsvarighet till Guldbaggen – delas ut. Festivalen återvände hit 2004, då Tsais Farväl, Dragon Inn (2003) belönades för Bästa klippning och Bästa taiwanesiska film.

Förfilm:
Light
Regi: Tsai Ming-liang, 2018, Taiwan, 18 min, mandarin, engelsk text, DCP, tillåten från 15 år.

Skriv ut