Cinemateket
Visage

Visage

Originaltitel: Visage

Regi: Tsai Ming-liang

Skådespelare: Lee Kang-sheng, Fanny Ardant, Jean-Pierre Léaud, Jeanne Moreau

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Tsai Ming-liang valdes ut för att hedersuppdraget att göra Louvrens allra första film. I resultatet Visage följs en filmskapare, spelad av Lee Kang-sheng, som tänkt filmatisera myten om Salome med det berömda konstmuseet som inspelningsplats. Uppbackad av fransk filmelit – inte minst Truffaut-favoriten Jean-Pierre Léaud – liknar Tsais metafilm ett cinefilt performanceverk.

Det kanske tydligaste kvittot på Tsai Ming-liangs välkomnande in i konstvärlden var när Louvren anlitade honom för att göra det första föremålet i museets filmsamling. Av drygt tvåhundra filmare valdes Tsai, som tidigare besökt Paris i sin Vad är klockan i Paris? (2001) och nu fick chansen att ge vidare utlopp för sin frankofili.

Resultatet Visage är en film där en regissör, spelad av Lee Kang-sheng, ska filmatisera myten om Salome med själva Louvren som inspelningsplats. I rollen som Herodes den store vill han ha Jean-Pierre Léaud – ett slags referens till Tsais Vad är klockan i Paris?, där skådespelaren syns både som sig själv och på en tv som visar De 400 slagen (1959), där han fick sitt genombrott som François Truffauts alter ego Antoine Doinel. Tsai har flera gånger beskrivit Lee som sin Antoine Doinel, varför kopplingen känns självklar. Tsai passar på att arbeta med andra skådespelare från Truffauts filmer: Jeanne Moreau och Fanny Ardant.

I en av scenerna görs dessutom en explicit referens till Truffauts Dag som natt (1973), där regissörens alter ego listar auteurer. I sin bok Tsai Ming-liang and a Cinema of Slowness (2014) menar kulturvetaren Song Hwee Lim att Tsai med detta ”placerar sig själv i panteon av (främst) europeiska auteurer” och att hans Visage genom inkluderingen i Louvrens samling upphöjs till konststatus. ”Tvärkulturell cinefili har, för Tsai, gått varvet runt.”

Visage är också en film om skapandeprocessen, främst via repetitionsscenerna – skådespelare som arbetar i sammanhang som lätt hade kunnat upplevas som röriga, om det inte hade varit för Tsais förmåga att isolera händelser. ”Filmen fungerar, eller fungerar inte, som symbolik och filmteori utfört som performancekonst – en idé som framställs fysiskt”, skriver filmkritikern David Phelps för sajten MUBI.

Skriv ut