Cinemateket
Hitta Nemo

Hitta Nemo

Originaltitel: Finding Nemo

Regi: Andrew Stanton, Lee Unkrich

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Clownfiskungen Nemo fiskas upp av en sportdykare och placeras i ett dystert akvarium på en tandläkarmottagning i Sydney. Hans pappa gör allt för att hitta honom och ger inte upp förrän han får återse sin älskade son. Oscarbelönade Hitta Nemo är ett färgsprakande äventyr signerat animationsstudion Pixar.

I Stora barriärrevet bor clownfiskungen Nemo ensam med sin överbeskyddande pappa Marvin. Vid en skolutflykt simmar han trotsigt i väg för långt och plockas upp av en sportdykare som placerar honom i ett deprimerande akvarium på en tandläkarmottagning i Sydney. Förtvivlad simmar Marvin efter och bestämmer sig för att göra allt i sin makt för att återse sin son. I glömska papegojfisken Doris finner han en osviklig vän, vars hjälp han inte skulle kunna klara sig utan. Tillsammans far de genom oceanen och stöter på ruskigheter i form av utsvultna hajar och fåglar, men också glädjeämnen i flummiga djuphavssköldpaddor och vackra men förrädiska maneter.

Som i alla av animationsstudion Pixars filmer är den Oscarbelönade kassasuccén Hitta Nemo strösslad med populärkulturella referenser. Här finns blinkningar till bland andra Psycho (1960), The Shining (1980) och Hajen (1975), och om tandläkarmottagningens adress känns bekant är det för att Aardman Animations radarpar Wallace och Gromit bor på i stort sett samma fast i Wigan, Lancashire.

För att skapa så realistiska undervattensvarelser med så naturtrogna rörelsemönster som möjligt tog Pixar in en biomekaniker för att under tre års tid hålla föreläsningar för animatörer, programmerare och ljussättare. Därmed blir också resultatet något helt annat än hos Disney, vilket Jeanette Gentele påpekar i sin recension:

”När Disney dök ned i havsdjupen i Den lilla sjöjungfrun, åstadkom de bara ytterligare en sång- och dansshow som råkade utspela sig under vattnet med sjöjungfrun Ariel som en yngre upplaga av Ester Williams. När Pixar dyker ned i det stora blå hämtar de inspiration från verklighetens mångfacetterade hav, så som de dokumenterades i den påkostade tv-serien Den blå planeten med voltande fiskstim, blinkande djuphavsfiskar, surfande havssköldpaddor, bölande valar och böljande maneter. Det är inte bara fantastisk roligt utan också fantastiskt vackert att se.” (1)

2016 kom den fristående uppföljaren Hitta Doris.

(1) Jeanette Gentele, i Svenska Dagbladet (2003).

Läs mer om ”Hitta Nemo” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut