Cinemateket
Hägring

Hägring

Originaltitel: Hägring

Regi: Saeed Assadi

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Iransk flykting i Sverige blir strandsatt på mindre ort där han missförstås, exkluderas och trakasseras. Saeed Assadis debutfilm är en hänsynslös uppgörelse med ett kyligt Sverige där människor vägrar släppa in den som söker friheten i ett nytt land.

Sommaren 1972 fängslas och torteras Mohammed efter att ha spridit flygblad mot shahen av Iran. När han släpps lämnar han landet och söker sin tillflykt i Sverige där han hamnar på en förläggning vid en mindre ort. Mohammed försöker lära sig svenska, men det är svårt när han bara umgås med andra nyinflyttade. Han är akademiker och konstnär, men det finns inga sådana jobb för honom och han börjar arbeta på ett slakteri. Han börja umgås med Monika som också är ensam och de får barn. Livet levs, men inte med särskilt mycket glädje. Samtidigt som revolutionen mot shahen startar i Iran blir Mohammed av med jobbet, skiljer sig från sin fru och tvingas ställa sig frågan om hans framtid finns i Sverige eller i Iran.

Hägring är i mångt och mycket ett enmansverk. Den då 30-åriga Saeed Assadi hade bestämt sig för att göra filmen, trots att han nekats stöd av både Svenska Filminstitutet och SVT. Assadi finansierade, producerade, regisserade, skrev, klippte och spelar huvudrollen i filmen. Flera av filmarbetarna och skådespelarna är hans elever från Kulturama.

Efteråt återkom han gång på gång till de besvär han upplevt i mötet med ”den svenska filmbyråkratin”. Ilskan speglas också i filmen. Det är inte en vänlig bild av Sverige som Assadi målar upp. Sverige, eller i alla fall livet för nyanlända, skildras som en förlängning av det fängelse Mohammed dömdes till i Iran. Ilskan gick inte kritikerna förbi som trots välvillighet såg ett amatörverk som svingade åt alla håll och ställde sig skeptiska till om Hägring var den film som skulle få Sverige att skärskåda sig själv.

Efter några kortfilmer och långfilmen Dyningar (1991) lämnade Saeed Assadi Sverige för att göra film i Storbritannien och USA. Han återvände sedan till Iran där han sedan slutet av 1990-talet regisserat ett tiotal filmer.

Text: Danial Brännström.

Läs mer om ”Hägring” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut