Cinemateket
Aventure Malgache / Bon Voyage

Aventure Malgache / Bon Voyage

Originaltitel: Aventure Malgache / Bon Voyage

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Efter att ha blivit kritiserad för att under andra världskriget inte engagera sig nog i krigsinsatsen återvände Hitchcock till Storbritannien för att, på uppdrag av det brittiska ministeriet, producera propagandafilmer. Resultatet blev propaganda med en tvist - något som placerade Hitchcock i limbo mellan propagandafilm och hans vanliga auteurskap.

Hitchcock blev vid sin flytt till USA år 1939 kritiserad för att ha övergett sitt hemland, något som förstärktes av att han gjorde det vid en tidpunkt då engelsmännen kan ha ansetts behöva honom som mest. En av de högljudda kritikerna var hans tidigare chef, producenten Michael Balcon, som i en tidningsartikel beskrev Hitchcock som en politisk rymling som med sitt nyvunna kändisskap frånsagt sig ansvaret att bidra till den nationella krigsinsatsen. Kanske delvis på grund av den starka kritiken återvände Hitchcock till Storbritannien för att under första hälften av 40-talet regissera propagandafilmer. Resultatet av en månads arbete blev två halvtimmeslånga filmer - Bon Voyage och Aventure Malgache. I Bon Voyage skildras en räddningsaktion av en skotsk soldat ur två helt olika perspektiv som tillsammans skapar en gemensam bild av vad som hände. I Aventure Malgache delar en skådespelare med sig av sina erfarenheter som aktiv i den franska motståndsrörelsen på Madagaskar.

Filmerna är de enda i Hitchcocks produktion som kan anses vara ren propaganda: andra filmer hade propagandistiska eller politiska inslag, men var i första hand underhållningsfilmer. Ironiskt nog blev de två filmerna aldrig distribuerade i den mån som ursprungligen var planerat då de inte ansågs hyllande nog. Av de brittiska myndigheterna förbjöds de att visas eftersom de ansågs vara subversiva. Filmerna var i British Film Institutes ägo fram till 1993, då de släpptes för offentligheten.

Text: Carolina Toresson Nöjd

Aventure Malgache. Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Paul Bonifas, Paul Clarus, Jean Dattas, 1944, Storbritannien, 30 min, franska, engelsk text, 35 mm, bildformat 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från British Film Institute.

Bon Voyage. Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: John Blythe, Janique Joelle, 1944, Storbritannien, 27 min, franska och engelska, engelsk text, 35 mm, bildformat 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från British Film Institute.

Skriv ut