Cinemateket
Ugglor i mossen

Ugglor i mossen

Originaltitel: The Trouble with Harry

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

En kropp hittas på en kulle i landsbygdens Vermont - en oläglighet om du frågar tre av stadens invånare, som alla misstänker att de själva är involverade i mannens bortgång. För att undvika polisinblandning går de samman för att så snabbt och diskret som möjligt göra sig av med kroppen. Hitchcock fick i Ugglor i mossen helt fria tyglar, något som resulterade i en svart komedi som han själv höll kär, men som mottogs ljummet av publiken.

Mitt på en kulle i det vackra Vermontlandskapet ligger en död man, Harry. Hans död utgör ingen sorg utan snarare en börda. Tre bybor har nämligen anledning att tro att de själva ligger bakom hans död: en tror sig ha råkat skjuta honom under en kaninjakt, en har slagit till honom med sin klacksko, och en annan har drämt en mjölkflaska i huvudet på honom. De tre är överens om att liket måste försvinna.

Harrys lik är en MacGuffin, ett av Hitchcocks återkommande berättargrepp där ett objekt är centralt för karaktärerna, men irrelevant för publiken. I filmen är byborna plågade av den döda kroppens existens, men för publiken är intrigerna som uppstår det intressanta. Det är från denna något morbida utgångspunkt som Hitchcocks komedi vecklar ut sig. Filmen kombinerar två av regissörens favoritelement: mörk humor och skuld - men tar detta annars allvarsamma ämne med en klackspark. François Truffaut observerar, i sitt samtal med Hitchcock, att "all humor i filmen kommer av en enda mekanism, hela tiden densamma, en slags överdriven flegma, man talar om liket som om det var ett paket cigarretter". (1) Samtidigt görs även de mest vardagliga företeelserna till något komiskt. I Ugglor i mossen blir det anmärkningsvärda banalt, medan det banala blir märkvärdigt.

(1) François Truffaut (övers. Torsten Manns), Samtal med Hitchcock (1992).

Text: Carolina Toresson Nöjd

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Edmund Gwenn, Shirley MacLaine, John Forsythe, Mildred Natwick, 1955, USA, 1 tim 40 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat 1.85:1, tillåten från 11 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Läs mer om ”Ugglor i mossen” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut