Cinemateket
Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland

Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland

Originaltitel: Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland

Regi: Erik Bergström

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

I bildsköna snötunga skogar och fjällvyer möter vi Inka Länta och hennes familj i en av de tidigaste svenska dokumentärerna om samiskt liv. Svenska Filminstitutet har länge saknat visningskopior av Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland, men tack vare en omfattande digital restaurering kan filmen åter möta en publik.

Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland är en av de tidigaste svenska dokumentärerna om samiskt liv och tillkom som en fristående fortsättning på I fjällfolkets land: Dagar i Lappland hos Inka Länta och hennes fränder (1923), som hade rönt stora framgångar som skolfilm. Precis som föregångaren gjordes filmen i samarbete med samerna själva, nomadskolinspektören Erik Bergström samt erkände filmfotografen Gustaf Boge. Autentiska upptagningar varvas med dramatiserade inslag för att skapa spänning, men trots sin ålder och filmskaparnas utifrånperspektiv upplevs skildringen av det samiska som relativt rättvisande.

Vid branden i Vinterviken i september 1941 gick i princip alla negativ till spelfilmer som producerats av Svenska Biografteatern och Svensk Filmindustri under stumfilmstiden upp i rök. Originalnegativen till dokumentära filmer bevarades däremot på annat ställe, och ingick sedermera i det paket med kort- och journalfilmer som Svensk Filmindustri sålde till Sveriges Radio 1964; ett paket som alltså också innehöll material till längre stumfilmsdokumentärer. Allt material på brandfarlig nitratfilmsbas som ingick i paketet - cirka 5 500 rullar - omkopierades till så kallad säkerhetsfilm på acetatfilmsbas av Sveriges Radio under 1960- och 70-talen, med varierande resultat. 2007 donerades hela samlingen till Svenska Filminstitutet.

I samlingen ingick originalnegativet till Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland, och det enda som till häromåret fanns bevarat av filmen var svartvita kopior och mastrar utan läsbara mellantexter. Filmen restaurerades digitalt av Filminstitutet 2021, då det bevarade originalnegativet skannades i hög upplösning. Utifrån en textlista som bevarats i Statens biografbyrås handlingar på Riksarkivet kunde filmens textskyltar återskapas, och med hjälp av en färgtintad nitratkopia från tiden (bevarad hos EYE Filmmuseum i Amsterdam) rekonstruerades filmens ursprungliga färger, och filmen kan därmed efter närmare ett sekel återigen ses som den en gång var tänkt att visas.

Text: Tora Berg och Jon Wengström

Regi: Erik Bergström, medverkande: Inka Länta, Petter Länta, Anta Pirak, Henrik Omma, 1926, Sverige, 1 tim 6 min, svenska mellantexter, DCP (digitaliserad), bildformat: 1.33:1, barntillåten. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutets filmarkiv.

Visas inom ramen för A Season of Classic Film, organiserat av Association des Cinémathèques Européennes.
With the support of the European Commission's Creative Europe MEDIA programme.

Fri entré!

Visningen inleds av Magnus Rosborn, filmarkivare vid Svenska Filminstitutet. Lotta Hasselquist Nilsson ackompanjerar på piano.

Läs mer om ”Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut