Cinemateket
The Informer

The Informer

Originaltitel: The Informer

Regi: Arthur Robison

Filmhuset - Bio Victor Lägg till i kalender

En svartsjuk Lars Hanson anger bästa vännen för polisen och utstår enorma kval i ett fattigt Dublin som nyss vunnit sin självständighet. Under ytan bubblar ett politiskt kaos med revolutionära strömningar.

The Informer, som bygger på Liam O'Flahertys Angivaren från 1925 (senare filmatiserad även av John Ford) är inspelad i brytpunkten mellan stum- och ljudfilm och gjordes ursprungligen i två versioner - en med och en utan tal. Ljudversionen var en total katastrof, då skådespelare från olika delar av Europa bröt kraftigt på sina modersmål och de brittiska skådespelarna hade en teatral Oxford-accent som bröt illusionen av irländska arbetare.

Införandet av filmljud medförde ett paradigmskifte där flera av dåtidens stora filmstjärnor försvann nästan över en natt, då deras röstresurser antingen inte höll måttet eller inte passade den persona de byggt upp. En tumultartad era i drömfabriken, underbart gestaltad i filmer som Singin' in the Rain (1952). Vid den digitala restaureringen av The Informer - som för övrigt totalförbjöds i Sverige - har en svag lavendeltintning lagts på filmen för att efterlikna den ursprungliga nitratkopian och för att öka svärtan i bilderna, då en stor del av filmen utspelar sig på natten.

Regi: Arthur Robison, 1929, Storbritannien, 1 tim 40 min, engelska mellantexter, digital kopia, bildformat: 1.33 :1, tillåten från 15 år. Visnings­material från BFI.

Visningen ackompanjeras av Matti Bye.

Läs mer om ”The Informer” i Svensk Filmdatabas

The Informer ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris