Cinemateket
De utstötta

De utstötta

Originaltitel: De utstötta

Regi: Matts A. Stenström

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Industrisamhällets villkor är hårda. Fabrikernas vinst överordnas allt och på hemmaplan råder knappa förhållanden. Den magra lönen räcker bara till det allra viktigaste - mat och husrum. Därmed är katastrofen ett faktum när inte bara fadern utan också äldsta sonen förlorar sitt arbete i fabriken. Till råga på allt skadas minstingen svårt i en olycka. En efter en tvingas familjemedlemmarna lämna hemmet för att söka lyckan någon annanstans.

De utstötta, en förhållandevis sen svensk stumfilm, distribuerad av bolaget "Kommittén för Arbetslös­hetsfilmen", är en tydlig appell mot den nya tidens industriella kapitalism där pengarna i alla led går före människan. Filmen kritisera­des av flera tidningar för sin brist på uppslag till en lösning på arbetslöshetsproblemet, men hyllades samtidigt för sin autenticitet (flera av skådespelarna var amatörer och själva arbetslösa), sitt vackra foto och skickligt komponerade bilder som liknade den "värdefulla ryska filmen". I Dagens Nyheter tyckte signaturen G-a att fotografen gav filmen "en konstnärlig touche, som är i hög grad befriande, hans kamera är beaktansvärt rörlig, den har fångat roliga perspektiv och gjort effektfulla naturlyriska utsvävningar".

Regi: Matts A. Stenström, 1931, Sverige, 1 tim 29 min, svenska mellantexter, 35 mm, bildformat: 1.33:1, barntillåten. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutet.

Visningen ackompanjeras av Lotta Hasselquist Nilsson.

Läs mer om ”De utstötta” i Svensk Filmdatabas

De utstötta ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris