Cinemateket
One More Spring

One More Spring

Originaltitel: One More Spring

Regi: Henry King

Filmhuset - Bio Victor Lägg till i kalender

"It's awful being a stranger in New York and not having any money." En skådespelerska (Janet Gaynor) som sover på tunnelbanetåg, en invandrad violinvirtuos (Walter Woolf King), som förutom sitt instrument har kvar sin rock med pälskrage så att "alla ska tro att han är framgångsrik", och en auktionshandlare (Warner Baxter) som hållit i sin sista auktion - alla arbetslösa, hungriga, utan pengar och utan tak över huvudet. Ödet för dem samman och de bestämmer sig för att tillsammans överleva den kalla vintern som rumskamrater i ett övergivet stall i Central Park.

One More Spring var ett mycket personligt projekt för regissören Henry King, som ansåg filmen vara en av hans bästa och sörjde att den inte blivit en större framgång: "One More Spring var en mycket populär bok. Jag läste den på tåget från New York och tänkte att den skulle kunna bli en charmig film, men det blev den inte. Folk ville inte se saker som var så verkliga och hände runt dem hela tiden. Den gjordes som en komedi, men blev för allvarlig. Det var i själva verket en tragedi. [...] Det hade gått bra att göra den efter depressionen, men att göra den mitt i fungerade inte."

Regi: Henry King, 1935, USA, 1 tim 27 min, engelska, utan text, digital kopia, bildformat: 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Park Circus.

One More Spring ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris