Cinemateket
Do Bigha Zamin

Do Bigha Zamin

Originaltitel: Do Bigha Zamin

Regi: Bimal Roy

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

En fattig bonde och hans familj får bara tre månader på sig att betala tillbaka en skuld, annars förlorar de den lilla jordplätt som är hela deras liv. Det är där de bor, det är där de odlar sin mat. Fadern och sonen beger sig till Calcutta med hopp om arbete och en möjlighet att tjäna ihop de pengar som behövs. Men de är inte ensamma, staden fullständigt kryllar av människor som söker jobb.

Under 1950-talet stod Indien inför flera samhälleliga och politiska utmaningar efter att landet hade fått sin självständighet från brittiskt kolonialstyre 1947. Bimal Roy - som tillsammans med bland andra Satyajit Ray, Guru Dutt, och Ritwik Ghatak tillhör de tongivande filmskaparna i det som brukar kallas den indiska filmens guldålder - fokuserar i sitt hjärtskärande drama på Indiens lantbruksproblem, feodalt jordägande och social orättvisa. Filmens titel Do Bigha Zamin är en indisk måttenhet och syftar på den bit mark som filmens protagonist kämpar för att få behålla. Roys beundran för den italienska neorealismen, framför allt Vittorio de Sica, märks inte minst i stadsscenerna med pappan och sonen.

Regi: Bimal Roy, 1953, Indien, 2 tim 11 min, hindi, engelsk text, digital kopia, bildformat: 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från National Film Archive of India.

Do Bigha Zamin ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris