Cinemateket
Jordens sista dag

Jordens sista dag

Originaltitel: The Day the Earth Caught Fire

Regi: Val Guest

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

"De har ändrat jordens lutning. De dumma, galna, ansvarslösa skurkarna!" En alkoholiserad London­journalist upptäcker att kärnvapensprängningar i USA och Sovjetunionen har fått förödande konsekvenser för jordens rotation och lutning, vilket i sin tur orsakat förändringar vid polerna och i klimatet - tjock dimma, extremregn, förorenat vatten, hetta och orkanstormar; katastrofen är snart ett faktum.

Jordens sista dag gjordes under en tid då den globala spänningen och rädslan för kärnvapenkrig var på topp och där det kalla kriget medförde en ständig oro. Genom att skildra en hypotetisk kärnvapenkatastrof speglar filmen 1960-­talets stora vånda. Kanske inte konstigt att det tog Hammer­regissören Val Guest åtta år att övertala producenterna att göra Jordens sista dag; alla var förvissade om att ämnet var för ångestfullt för publiken, att ingen ville se en film om bomberna. De hade fel. Guests science fiction-dystopi, i anamorfiskt bredfilmsformat, visade sig bli en riktig kassako.

Regi: Val Guest, 1961, Storbritannien, 1 tim 39 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat: 2.35:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutet.

Läs mer om ”Jordens sista dag” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut