Cinemateket
Inringade

Inringade

Originaltitel: Kozara

Regi: Veljko Bulajic

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Kozara-offensiven 1942 i den nordvästra delen av nuvarande Bosnien anses utgöra ett viktigt kapitel i historien om den jugoslaviska motståndsrörelsen under andra världskriget. Offensiven utgör motivet i Veljko Bulajics Inringade, ett av regissörens många bidrag till den i Jugoslavien populära genren partisanfilm (filmen belönades även med priset för Bästa film under den jugoslaviska filmgalan 1962, samt prisades på filmfestivalen i Moskva). Inringade inleds med en scen där nazister radar upp manliga bybor mot en vägg och avfyrar sina gevär. Därpå berättar Bulajic i svartvit bredbild om slagets utveckling, med flykt och flygräder och om partisanernas envetna motstånd och självklara seger. Bulajic skulle följa upp filmen med den episka Slaget vid Neretva (1970), men även Inringade visar prov på regissörens känsla för hur stridssekvenser och statister en masse kan orkestreras. Inringade är också en mer jordnära film och mellan dess masscener framträder vackra människoporträtt som visar att en krissituation som en belägring utgörs av många personliga tragedier och motståndshandlingar.

Regi: Veljko Bulajic, 1962, Jugoslavien, 2 tim 4 min, serbokroatiska, svensk och finsk text, 35 mm, bildformat: 1.66:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från KAVI.

Läs mer om ”Inringade” i Svensk Filmdatabas

Inringade ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris