Cinemateket
King, Murray

King, Murray

Originaltitel: King, Murray

Regi: David Hoffman

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Året är 1968 och hela världen kokar. USA pressas av Vietnamkrig, upplopp och en försämrad ekonomi. In i den aspirerande dokumentärfilmaren David Hoffmans hem i New York stövlar försäkringsmannen Murray King, och Hoffman får en idé till en film. Alla vill vid tiden ha cinema verité, men Hoffman vill göra en annan typ av dokumentär, en "fictionalized documentary". Han övertalar King att vara med i filmen och hänger på när King med hala metoder och en mun som en kulspruta kränger försäkringar till de mest välbemedlade, ifall de någon gång skulle hamna i klistret.

King har alltid något på gång, han är alltid på väg. Det är snabba metoder, snabba affärer. Hoffman följer med honom på jobb i Las Vegas där det flödar av sprit, prostituerade och pengar, pengar, pengar. Tills ett övertramp begås och både filmare och filmad snabbt måste lämna staden.

Hoffmans regidebut premiärvisades i Cannes (där den vann kritikerpriset) och blev en succé i Europa där man såg King, Murray som en attack på USA och utgick från att filmen hånade "den amerikanska drömmen". I USA såg det annorlunda ut, publiken svek och King stämde Hoffman då han kände att han framställts i dålig dager. Tills han insåg att det i själva verket förhöll sig tvärtom: publiken älskade honom, och stämningsansökan drogs raskt tillbaka.

Regi: David Hoffman, 1969, USA, 1 tim 28 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat: 1.85:1, barntillåten. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutet.

Läs mer om ”King, Murray” i Svensk Filmdatabas

King, Murray ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris