Cinemateket
Downhill

Downhill

Originaltitel: Downhill

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Ivor Novello spelar huvudrollen i en av Hitchcocks tidigaste stumfilmer, baserad på en pjäs som Novello själv varit med om att skriva. Downhill var en för sin tid ovanligt mörk och pessimistisk berättelse, och Hitchcock influerades av tidens mästare; framför allt F.W. Murnaus tyska expressionism.

Downhill kom efter att regissören gjort succé med The Lodger: A Story of the London Fog, och kretsar kring en pakt mellan två skolkamrater. Roddy är ett rikemansbarn. Populär, samvetsgrann och duktig i både studier och sport. Hans vän, prästsonen Tim, hoppas på att få ett stipendium för att kunna studera vidare vid Oxford. Tim börjar umgås med en servitris, men när hon plötsligt framför anklagelser är det Roddy hon pekar ut. Därmed påbörjar Roddy sin utförsresa i samhället.

Moral och förfall står i centrum. En scen i en danslokal är särskilt anmärkningsvärd: när en gäst svimmar måste gardiner dras upp och fönster öppnas, och det starka ljuset belyser plötsligt den groteska dekadensen hos gästerna i salen. En annan scen där Roddy feberdrömmer ger en föraning om den tyngd som ska ges åt drömmar i senare Hitchcock-filmer, kanske framför allt i den psykoanalytiskt anstrukna drömscenen designad av Salvador Dalí i Trollbunden.

Ivor Novello skrev pjäsen tillsammans med sin samarbetspartner Constance Collier (som över tjugo år senare skulle komma att spela Mrs. Atwater i Hitchcocks Repet), och i kombination med hans stjärnstatus och succéroll i The Lodger var det en självklarhet att han skulle spela Roddy. Det påpekades dock från kritikerhåll att han, vid 35 års ålder, inte var helt övertygande som tonårspojke.

Franska nya vågen-regissörerna och Cahiers du Cinéma-kritikerna Éric Rohmer och Claude Chabrol skrev i sin bok om Hitchcock från 1957 att filmen blev oförtjänt hårt dömd av samtida kritiker: "Men den som ser Downhill i dag finner i den flera kvaliteter och det är möjligt att föredra den framför The Lodger."

Text: Julia Finnsiö

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Ivor Novello, Ben Webster, Norman McKinnel, 1927, Storbritannien, 1 tim 20 min, engelska mellantexter, DCP (digitaliserad), bildformat: 1.33:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Park Circus.

Matti Bye ackompanjerar på piano.

Läs mer om ”Downhill” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut