Cinemateket
Bal poussière

Bal poussière

Originaltitel: Bal poussière

Regi: Henri Dupac

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Frejdig fars om kriget mellan könen på Elfenbenskustens landsbygd. Byns rike man - som kallar sig själv Demi Dieu eftersom den ende som har mer inflytande över samhället är Gud själv - har bestämt sig för att gifta sig med Binta, en frigjord, ung kvinna som pluggat i stan. Han har visserligen redan fem fruar som tar hand om honom men med en sjätte får han en för varje veckodag utom den natt han vill vila. Binta går med på äktenskapet för sina föräldrars skull - och kanske är hon inte helt immun mot Demi Dieus korkade charm - men vägrar inordna sig i den traditionella hustrurollen. Till slut blir det myteristämning i haremet och både omnipotensen och potensen börjar ta stryk av kvinnornas krav. För sin tid och plats en modig drift med fåniga patriarker, med karismatiska skådespelare och ett befriande respektlöst sätt att förhålla sig till tid och rum.

Regi: Henri Dupac, 1988, Elfenbenskusten, 1 tim 31 min, franska, engelsk text, digital kopia, bildformat: 1.66:1. Tillåten från 15 år. Visningsmaterial från IFCinéma.

Läs mer om ”Bal poussière” i Svensk Filmdatabas

Bal poussière ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris