Cinemateket
Tako se kalio celik

Tako se kalio celik

Originaltitel: Tako se kalio celik

Regi: Zelimir Zilnik

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Fabriken är på väg att stänga ner och äktenskap krackelerar i Zelimir Zilniks ljuvt ironiska komedi från Jugoslaviens slutskede. I filmens centrum återfinns Leo, en levnadsglad man med arbete och fru vars prekära tillvaro en dag tippar över i osäkerhet tills han ställs vid avgrundens rand. Efter att ha stiftat bekantskap med en yngre kvinna lämnas han av sin fru, och förlorar därtill sin anställning. I protest gör han ett lamt försök av välta ett monument på stadens torg - en aktion som resulterar i en fängelsevistelse. Den serbiska Zilnik är en av det forna Jugoslaviens mest infallsrika filmskapare och en nyckelfigur inom den jugoslaviska svarta vågen. Från 1960-talets slut och filmer om hem­ och arbetslösa till 1980-talet, med verk som science fiction-filmen Lijepe zene prolaze kroz grad, upphörde Zilnik aldrig att utforska den faktiska solidariteten i det påstått solidariska jugoslaviska samhället. I Tako se kalio celik kryper dock landets slutpunkt sig närmare och det politiskt liberala 1900-­talets kris förutspås elegant i denna svarta komedi som trots allt präglas av mänsklig värme och solidaritet.

Regi: Zelimir Zilnik, 1988, Jugoslavien, 1 tim 41 min, serbokroatiska, engelsk text, 35 mm, bildformat: 1.66:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Slovenska kinoteka.

Tako se kalio celik ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris