Cinemateket
Roujin Z

Roujin Z

Originaltitel: Roujin Z

Regi: Hiroyuki Kitakubo

Filmhuset - Bio Victor Lägg till i kalender

Science fiction-satir skriven av Akira­-skaparen Katsuhiro Otomo som återigen skildrar den lilla människans kamp i en nära framtid, styrd av samvetslösa militärer och megaföretag. Välfärdsdepartementet har utvecklat en robotisk sjukhussäng med inbyggd kärnreaktor - men är motiven så ädla som de presenteras? Vårderskan till den första försökskaninen - en döende 87-­årig änkling - anar ugglor i mossen och tar hjälp av vänner och pensionärhackers. Med stora doser humor, ilska och innovativ mekanisk design (av Otomo i samarbete med Mitsuo Iso) gör Roujin Z upp med äldrevårdskrisen samtidigt som den riktar skarp kritik mot kärnkraft och fascism under en tid när Japans militaristiska höger var på framväxt. Regi av Hiroyuki Kitakubo (Blood: The Last Vampire) och med scenografi av Paprika-regissören Satoshi Kon.

Regi: Hiroyuki Kitakubo, 1991, Japan, 1 tim 20 min, japanska, engelsk text, digital kopia, bildformat: 1.85:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Aniplex.

Roujin Z ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris