Cinemateket
Krisen

Krisen

Originaltitel: La crise

Regi: Coline Serreau

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Samma morgon som han inser att hustrun har lämnat honom för en annan får Victor (Vincent Lindon) - en framgångsrik jurist och tvåbarnsfar - sparken från sitt arbete. Ingen av hans vänner och bekanta finns till hands för att lyssna på hans klagolåt och ge honom tröst, då alla är högst upptagna med sina egna problem. Överallt befinner sig människor i trångmål, stress och kaos. Den enda som till slut tar sig an Victors bekymmer är en ensam, ganska irriterande man på en bar, som erbjuder ett lyssnande öra i utbyte mot öl.

Denna bitande komedi om en självupptagen medelklassman vars tillvaro plötsligt vänds upp och ner är regissören Coline Serreaus tredje film om manliga livskriser, ett ämne som hon tidigare utforskat i Ungkarlsbabyn (1985) och Det ligger en vit man i din säng, mamma! (1989) och skulle återvända till igen så sent som 2001 med filmen Kaos.

Regi: Coline Serreau, 1992, Frankrike, 1 tim 35 min, franska, svensk text, 35 mm, bildformat: 1.85:1, barntillåten. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutet.

Läs mer om ”Krisen” i Svensk Filmdatabas

Krisen ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris