Cinemateket
Falling Down

Falling Down

Originaltitel: Falling Down

Regi: Joel Schumacher

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

OBS! Visningen är utsåld.


Michael Douglas är medelåldersmannen som fått nog. Skild och nysparkad från sitt jobb inom försvarsindustrin hamnar han i en evighetsringlande bilkö i ett helvetesvarmt Los Angeles. Latinamerikanska gangstrar, homosexuella, nynazister, koreanska butiksägare - ingen går säker när "D-Fens" (hans registreringsskylt) ger sig ut på krigsstigen. Den enda som kan stoppa honom är Robert Duvalls polis, som tycks mer angelägen om att bli förtidspensionerad än att släcka småbränder i ett land som redan står i ljusan låga. Av en händelse som ser ut som en tanke sammanföll inspelningens slut med starten för kravallerna i Los Angeles 1992. Det är en film som speglar vår samtid på ett obekvämt mångtydigt sätt. Ett larmande porträtt av vit manlighet i kris? En renande urladdning? Att den betraktats på båda sätten och fler därtill lär ha bidragit till filmens stora framgångar. "Filmen är så bra att jag ser den två gånger på fyra dagar", skriver Bengt Ohlsson i en krönika i DN (12 juni 1993). "Båda gångerna undrar jag hur medelklassens vilsenhet i nittitalet kan kännas så omskakande. [...] I sina starkaste stunder känns filmen som hela Västerlandets svanesång."

Regi: Joel Schumacher, 1993, USA, 1 tim 52 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat: 2.35:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutet.

Visningen inleds av Stefan Ramstedt, och följs av ett samtal med Cinematekets curators. Slutsåld!

Läs mer om ”Falling Down” i Svensk Filmdatabas

Falling Down ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris