Cinemateket
Den bästa av mödrar

Den bästa av mödrar

Originaltitel: Äideistä parhain

Regi: Klaus Härö

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

När Finland låg i krig med Sovjet skickades 70 000 finländska barn till Sverige för skydd. I Den bästa av mödrar skildrar Klaus Härö ett av dessa barns livsöden; tioåriga Eeros resa från Helsingfors till Skåne där han placeras i en sträng familj. Eero spelas av Topi Majaniemi, som vackert fångar en känsla av vilsenhet med språkförbistring och hemlängtan men trots det också en stark kampvilja. Härö har beskrivit filmen som en andra del i vad han kallar för "en inofficiell trilogi om Sveriges närhistoria", med de minst lika mörka Elina - som om jag inte fanns och Den nya människan som de två andra kapitlen. Filmen är baserad på en självbiografisk roman av författaren Heikki Hietamies som kom ut 1992. Då hade krigsbarnen varit tysta i fyrtio år och enligt regissören var det hög tid för att deras berättelser om utanförskap kom ut i offentligheten och kunde bearbetas för vad det i mångas fall var - ett trauma.

Regi: Klaus Härö, 2005, Finland, Sverige, 1 tim 50 min, finska, svenska, svensk text, 35 mm, bildformat: 2.35:1, tillåten från 7 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutet.

Läs mer om ”Den bästa av mödrar” i Svensk Filmdatabas

Den bästa av mödrar ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris