Cinemateket
Red Road

Red Road

Originaltitel: Red Road

Regi: Andrea Arnold

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

I Andrea Arnolds suggestiva debut söker säkerhetsvakten Jackie upp en man hon studerat genom övervaknings­kameror i en betongförort utanför Glasgow och inleder ett slags förhållande där klass-skillnaderna både äcklar och attraherar. De fattiga miljöerna är fränt realistiska, men också laddade med Jackies känslostämningar: De nerpissade trapphusen sprakar av färg och vinden som strömmar in genom fönstren, som får kläder att flyga och de skyhöga husen att gunga, signalerar både utsatthet och frihet. Jackie tillbringar alltmer tid med mannen och hans yngre vänner i den torftigt inredda lägenheten och till en början verkar hon söka sex, samhörighet eller bara flykt från det ordentliga livet. Innan vi förstår hennes egentliga motiv. Obehagligt, sensuellt och utmanande med lysande spel mellan Kate Dickie och Tony Curran. Sex och fattigdom är återkommande teman i Arnolds mer kända dramafilmer Fish Tank och American Honey, men genremixen med thrillerelement och de fullvuxna, slitna huvudpersonerna ger debuten en alldeles särskild råhet och koncentration. Höghusen på Red Road har alla demolerats sedan dess, i ett rikstäckande och missriktat försök att bli av med slum genom att riva byggnader i stället för att utjämna klasskillnader.

Regi: Andrea Arnold, 2006, Storbritannien, 1 tim 54 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat: 1.85:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutet.

Läs mer om ”Red Road” i Svensk Filmdatabas

Red Road ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris