Cinemateket
Olovlig kärlek

Olovlig kärlek

Originaltitel: Easy Virtue

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Skvallerpress och skilsmässoskandal i Alfred Hitchcocks attack på 1920-talets konservativa kvinnosyn. Baserad på en succépjäs av dramatikern och skådespelaren Noël Coward – som bland annat skrivit manus till David Leans Kort möte (1945) – spelades filmen in i rekordfart för att dra nytta av förlagans framgångar.

”Shoot, there is nothing left to kill!” Alfred Hitchcocks enligt egen utsago sämsta mellantext sammanfattar den destruktiva karusell av förtal och ryktesspridning som societetskvinnan Larita råkar ut för efter en skandalomsusad skilsmässa från sin första man. I exil vid Medelhavet träffar hon snart den charmige John, som utan att känna till Laritas förflutna genast friar till henne.

Produktionen av Olovlig kärlek sjösattes i all hast för att dra nytta av pjäsförlagans succé, och spelades in parallellt med Downhill (1927) – med vilken den av praktiska skäl också delar stora delar av skådespelarensemblen. Originaltiteln Easy Virtue är en nedsättande term för en lättfotad eller amoralisk kvinna, och står för den reaktionära kvinnosyn som filmen angriper.

Handlingen är för Hitchcock ovanligt melodramatisk, men han försitter inte de tillfällen som ges till tekniskt finlir. Ett gott exempel finns redan i filmens första tagning, där domarens monokel förvandlas till en förstoringslins för kameran, och möjliggör en anslående närbild på åklagaren. I en annan fyndig scenlösning får en telefonists känslosamma reaktioner på vad hon hör i kopplingslinjen förmedla utgången i Johns frieri till Larita.

Olovlig kärlek är den av Hitchcocks bevarade filmer som behandlats kanske mest styvmoderligt. Filmen har endast bevarats i slitna visningskopior på 16 mm, och trots en omfattande restaurering är bilden tydligt märkt av tidens tand. Dessutom har otaliga skarvningar och klipp resulterat i att den nu bevarade versionen är väsentligt kortare än originalet. Lyckligtvis har den ändå överlevt till våra dagar.

Text: Johannes Hagman

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Isabel Jeans, Robin Irvine, Violet Farebrother, Franklin Dyall, 1927, Storbritannien, 1 tim 9 min, engelska mellantexter, DCP (digitaliserad), bildformat: 1.33:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Park Circus.

Edward von Past ackompanjerar på piano.

Läs mer om ”Olovlig kärlek” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut