Cinemateket
Panik

Panik

Originaltitel: American Madness

Regi: Frank Capra

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Bankmannen Thomas Dickson (Walter Huston) är övertygad om att alla människor är ärliga och pålitliga. Trots att det är depression och bankerna befinner sig i kris kämpar Dickson för att hjälpa sina kunder och lånar ut pengar till dem, fast förvissad om att de kommer betala tillbaka. Styrelsen ogillar Dicksons mjuka metoder och vill röja honom ur vägen och när banken utsätts för stöld ser de sin chans. Till råga på allt ryktas det att Dicksons fru varit otrogen.

Att Frank Capra i Panik valde en bankman som protagonist - i en tid då bankmän (på grund av depressionen) var som mest bespottade i samhället - var både oväntat och vågat. Dessutom förebådar filmen med sina vänsterliberala ekonomiska anspråk på sätt och vis Roosevelts New Deal som ännu inte var ett faktum. Capra själv menade att uppslaget till filmen kom från bankiren Giannini: "Giannini var fruktförsäljare och grundade Bank of Italy - numera Bank of America. [...] Han lånade ut pengar till människor han litade på. [...] Alla andra banker tyckte han var galen. Han lånade ut mot säkerhet om man hade någon, men hade man ingen lånade han dig pengar i alla fall, om han tyckte du var en bra person."

Panik var den första av en rad lyckosamma samarbeten mellan Frank Capra och manusförfattaren Robert Riskin. Två år senare arbetade duon tillsammans på hyllade Det hände en natt (1934).

Regi: Frank Capra, 1932, USA, 1 tim 15 min, engelska, utan text, 35 mm, bildformat: 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmateria från Svenska Filminstitutet.

Läs mer om ”Panik” i Svensk Filmdatabas

Panik ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris