Cinemateket
Värdshuset Jamaica

Värdshuset Jamaica

Originaltitel: Jamaica Inn

Regi: Alfred Hitchcock

Det går inte längre att köpa biljetter till denna föreställning

Mordiska skeppsplundrare plågar Cornwalls kust i 1800-talsdrama efter romanförlaga av Daphne du Maurier. När den unga Mary upptäcker att hennes morbror är plundrarnas ledare dras hon in i ett förrädiskt dubbelspel som involverar traktens domare.

1937 ringde producenten David O. Selznick och erbjöd Hitchcock ett kontrakt i Hollywood. Men då det inte skulle börja gälla förrän något år senare hade Hitchcock tid att göra en till film i Storbritannien. Valet föll på att filmatisera den populära författaren Daphne du Mauriers roman Värdshuset Jamaica (1936). Så småningom skulle Hitchcock filmatisera ytterligare två av hennes verk; Rebecca och Fåglarna.

Mayflower Productions, som startats av skådespelaren Charles Laughton och Erich Pommer med sina filmrötter i den tyska expressionismen, producerade filmen. Den blev en kassasuccé med den omåttligt populäre Laughton i rollen som domare Pengallan och den unga upptäckten Maureen O’Hara som Mary. Hitchcock var dock inte överförtjust i Laughtons insats. I François Truffauts intervjubok berättar han hur Laughton under de första dagarna av inspelningen endast ville bli filmad med närbilder eftersom han ännu inte hade hittat sin karaktärs gångstil. Tio dagar senare kom Laughton tillbaka och sa att han hade kommit på stegen, de skulle följa en tysk valsmelodi som han började vissla på medan han gick runt i rummet.

Amerikanska Independent Exhibitors Film Bulletin skrev att filmen

”kombinerar det bästa hos det brittiska mystiska dramat och det amerikanska rafflet. Den underhåller en kritiker på ett sätt han sällan upplevt under de senaste veckornas förhandsvisningar av Hollywoodfilmer […]. Eftersom det är en brittisk produktion borde ingen visningsaktör betrakta den som en film med begränsad publik.” (1)

I lokaltidningen Cornish Telegraph fick filmen bland annat beröm för sina utmärkta stormscener, (2) vilket skulle motsäga Truffauts påstående i sin intervju med Hitchcock att allt i Storbritannien är ”anti-cinematiskt”, så även vädret. (3)

(1) Independent Exhibitors Film Bulletin (7 oktober, 1939).
(2) “Local Scenes in Jamaica Inn”, i Cornish Telegraph (3 augusti 1939).
(3) François Truffaut (övers. Torsten Manns), Samtal med Hitchcock (1992).

Text: Olga Ruin

Regi: Alfred Hitchcock, medverkande: Charles Laughton, Maureen O’Hara, Robert Newton, 1939, Storbritannien, 1 tim 48 min, engelska, utan text, DCP (digitaliserad), bildformat: 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Park Circus.

Läs mer om ”Värdshuset Jamaica” i Svensk Filmdatabas

Skriv ut