Cinemateket
King Kong

King Kong

Originaltitel: King Kong

Regi: Merian C. Cooper, Ernest B. Shoedsack

Filmhuset - Bio Victor Lägg till i kalender

Med denna kioskvältare från pre code-eran blev Fay Wray en av vita dukens första stora skrikdrottningar i rollen som filmstjärnan som under en inspelning på en mystisk ö blir tillfångatagen och serverad som offergåva till den kärlekskranka jätteapan Kong. King Kong har anklagats för att vara rasistisk i hur den skildrar bindgalna vildar med en apa som kung - en herre på täppan som i slutet av filmen utgör ett hot mot den moderna civilisationen. En alternativ tolkning, flitigt framförd i samband med Kong: Skull Island (2017), är att titelfiguren snarare kan ses som en antikolonial beskyddare. Hursomhelst tycks samtiden inte vara färdig med Kong. De banbrytande stopmotion-effekterna, signerade effektmakaren Willis H. O'Brien, och den ikoniska slutuppgörelsen på toppen av Empire State Building gör King Kong till en monsterfilm att minnas. Och sedan debuten har jätteapan fortsatt härja i uppföljare och remakes, och är nu tillsammans med Godzilla och andra celebra filmmonster aktuell i det så kallade MonsterVerse.

Regi: Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack, 1933, USA, 1 tim 38 min, engelska, svensk text, 35 mm, bildformat: 1.37:1, tillåten från 15 år. Visningsmaterial från Svenska Filminstitutet.

Läs mer om ”King Kong” i Svensk Filmdatabas

King Kong ingår i temat

Kris: 58 filmer om kris

Panik, urspårningar, stormvarningar, invasioner och nervsammanbrott. Mänskligheten skapar och utsätts ständigt för kriser och sedan 1896 har de ofta återspeglats på vita duken. Filmskapare har visualiserat spektakulära katastrofer, låtit sig hänföras av förödelse men även riktat kameran mot krisens orsaker och gestaltat våra ofta fruktlösa säkerhetsåtgärder. Detta program, bestående av 58 filmer, innefattar allt från profetisk apokalyps till filmer som lyckas fånga peripetins ljusglimt.
Läs mer om temat

Skriv ut

Ingår i Kris: 58 filmer om kris